Sok z malin na zimę


Gęsty, słodki i bardzo dobry – taki jest właśnie sok z malin.

Idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni jako dodatek do herbaty lub do rozcieńczania z wodą.

U mnie w domu to właśnie sok z malin króluje zimą – codziennie synek dostaje łyżkę takiego soku do wzmocnienia odporności 🙂

Przygotujcie koniecznie.

 

sok z malin na zimę

 

Sok z malin:

– 1 kg malin

– 1,5 szklanki cukru

 

Maliny wsypujemy do garnka, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby puściły sok.

Po tym czasie zagotowujemy maliny – co jakiś czas mieszkając łyżką.

Zmniejszamy ogień i gotujemy maliny jeszcze około 20 minut – w tym czasie owoce powinny rozpaść się.

Następnie na drugim, nieco mniejszym garnku ustawiamy sito i chochelką przelewamy sok partiami – pamiętając, żeby za każdym razem dobrze docisnąć owoce.

Tak przecedzony sok ponownie zagotowujemy.

Na koniec przelewamy do czystych, suchych słoiczków.

Pasteryzujemy na sucho lub mokro *.

 

Smacznego 🙂

 

*słoiczki z sokiem malinowym przeważnie pasteryzuję na sucho – w piekarniku nagrzanym do temp 110 stopni ok. 30 minut.

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Mus jabłkowy
October 09, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Nalewka malinowa
July 25, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe