Sok z malin na zimę
Gęsty, słodki i bardzo dobry – taki jest właśnie sok z malin.
Idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni jako dodatek do herbaty lub do rozcieńczania z wodą.
U mnie w domu to właśnie sok z malin króluje zimą – codziennie synek dostaje łyżkę takiego soku do wzmocnienia odporności 🙂
Przygotujcie koniecznie.
Sok z malin:
– 1 kg malin
– 1,5 szklanki cukru
Maliny wsypujemy do garnka, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby puściły sok.
Po tym czasie zagotowujemy maliny – co jakiś czas mieszkając łyżką.
Zmniejszamy ogień i gotujemy maliny jeszcze około 20 minut – w tym czasie owoce powinny rozpaść się.
Następnie na drugim, nieco mniejszym garnku ustawiamy sito i chochelką przelewamy sok partiami – pamiętając, żeby za każdym razem dobrze docisnąć owoce.
Tak przecedzony sok ponownie zagotowujemy.
Na koniec przelewamy do czystych, suchych słoiczków.
Pasteryzujemy na sucho lub mokro *.
Smacznego 🙂
*słoiczki z sokiem malinowym przeważnie pasteryzuję na sucho – w piekarniku nagrzanym do temp 110 stopni ok. 30 minut.