Sok z malin na zimę


Gęsty, słodki i bardzo dobry – taki jest właśnie sok z malin.

Idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni jako dodatek do herbaty lub do rozcieńczania z wodą.

U mnie w domu to właśnie sok z malin króluje zimą – codziennie synek dostaje łyżkę takiego soku do wzmocnienia odporności 🙂

Przygotujcie koniecznie.

 

sok z malin na zimę

 

Sok z malin:

– 1 kg malin

– 1,5 szklanki cukru

 

Maliny wsypujemy do garnka, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby puściły sok.

Po tym czasie zagotowujemy maliny – co jakiś czas mieszkając łyżką.

Zmniejszamy ogień i gotujemy maliny jeszcze około 20 minut – w tym czasie owoce powinny rozpaść się.

Następnie na drugim, nieco mniejszym garnku ustawiamy sito i chochelką przelewamy sok partiami – pamiętając, żeby za każdym razem dobrze docisnąć owoce.

Tak przecedzony sok ponownie zagotowujemy.

Na koniec przelewamy do czystych, suchych słoiczków.

Pasteryzujemy na sucho lub mokro *.

 

Smacznego 🙂

 

*słoiczki z sokiem malinowym przeważnie pasteryzuję na sucho – w piekarniku nagrzanym do temp 110 stopni ok. 30 minut.

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z moreli i czerwonej porzeczki
August 16, 2018
Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Mus jabłkowy
October 09, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Nalewka malinowa
July 25, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe