sok z malin
przetwory

Sok z malin na zimę

Gęsty, słodki i bardzo dobry – taki jest właśnie sok z malin.

Idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni jako dodatek do herbaty lub do rozcieńczania z wodą.

U mnie w domu to właśnie sok z malin króluje zimą – codziennie synek dostaje łyżkę takiego soku do wzmocnienia odporności 🙂

Przygotujcie koniecznie.

 

sok z malin na zimę

 

Sok z malin:

– 1 kg malin

– 1,5 szklanki cukru

 

Maliny wsypujemy do garnka, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, żeby puściły sok.

Po tym czasie zagotowujemy maliny – co jakiś czas mieszkając łyżką.

Zmniejszamy ogień i gotujemy maliny jeszcze około 20 minut – w tym czasie owoce powinny rozpaść się.

Następnie na drugim, nieco mniejszym garnku ustawiamy sito i chochelką przelewamy sok partiami – pamiętając, żeby za każdym razem dobrze docisnąć owoce.

Tak przecedzony sok ponownie zagotowujemy.

Na koniec przelewamy do czystych, suchych słoiczków.

Pasteryzujemy na sucho lub mokro *.

 

Smacznego 🙂

 

*słoiczki z sokiem malinowym przeważnie pasteryzuję na sucho – w piekarniku nagrzanym do temp 110 stopni ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.