przetwory

Dżem z dyni i pomarańczy

Obłędnie smaczny dżem z dyni i pomarańczy.

Bardzo aromatyczny, lekko korzenny.

Świetnie sprawdzi się do naleśników, gofrów czy do przełożenia ciasta.

 

 

dżem z dyni i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy:

-400 g obranej dyni

-1 pomarańcza

-1 cm świeżego imbiru

-3/4 szklanki wody

-1 laska cynamonu

-3/4 szklanki cukru

 

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem – kroiłam w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm.

Pomarańczę myjemy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, bezpośrednio do garnka z dynią.

Następnie obieramy pomarańczę i kroimy na mniejsze kawałki – dorzucamy do pokrojonej dyni.

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika o połowę.

Następnie do garnka ścieramy świeży imbir i gotujemy do momentu, gdy dynia zacznie się rozpadać – u mnie było to ok. 30 – 35 minut.

Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Po tym czasie przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

 

Jeśli nie lubicie „grudkowatych ” dżemów polecam ugotowany i ostudzony dżem zmiksować, a następnie ponownie zagotować i przelać gorący do słoików.

 

Smacznego 🙂

2 komentarze

  • primipiatti_u

    Jesli przekładasz gorący do słoików to polecam słoiki odwrócić do gory dnem – u mnie zaciągnęły bardzo mocno, ale równie dobrze możesz pasteryzować ☺️

  • Eve

    Jest fantastyczny właśnie włożyłam do słoików. Czy nie powinno się go jeszcze pasteryzować?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *