Dżem z dyni i pomarańczy


Obłędnie smaczny dżem z dyni i pomarańczy.

Bardzo aromatyczny, lekko korzenny.

Świetnie sprawdzi się do naleśników, gofrów czy do przełożenia ciasta.

 

 

dżem z dyni i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy:

-400 g obranej dyni

-1 pomarańcza

-1 cm świeżego imbiru

-3/4 szklanki wody

-1 laska cynamonu

-3/4 szklanki cukru

 

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem – kroiłam w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm.

Pomarańczę myjemy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, bezpośrednio do garnka z dynią.

Następnie obieramy pomarańczę i kroimy na mniejsze kawałki – dorzucamy do pokrojonej dyni.

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika o połowę.

Następnie do garnka ścieramy świeży imbir i gotujemy do momentu, gdy dynia zacznie się rozpadać – u mnie było to ok. 30 – 35 minut.

Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Po tym czasie przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

 

Jeśli nie lubicie “grudkowatych ” dżemów polecam ugotowany i ostudzony dżem zmiksować, a następnie ponownie zagotować i przelać gorący do słoików.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Mus jabłkowy
October 09, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017

2 Komentarzy

primipiatti_u
2017-11-04

Jesli przekładasz gorący do słoików to polecam słoiki odwrócić do gory dnem - u mnie zaciągnęły bardzo mocno, ale równie dobrze możesz pasteryzować ☺️

Eve
2017-11-04

Jest fantastyczny właśnie włożyłam do słoików. Czy nie powinno się go jeszcze pasteryzować?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe