Dżem z dyni i pomarańczy
Obłędnie smaczny dżem z dyni i pomarańczy.
Bardzo aromatyczny, lekko korzenny.
Świetnie sprawdzi się do naleśników, gofrów czy do przełożenia ciasta.
Dżem z dyni i pomarańczy:
-400 g obranej dyni
-1 pomarańcza
-1 cm świeżego imbiru
-3/4 szklanki wody
-1 laska cynamonu
-3/4 szklanki cukru
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem – kroiłam w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm.
Pomarańczę myjemy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, bezpośrednio do garnka z dynią.
Następnie obieramy pomarańczę i kroimy na mniejsze kawałki – dorzucamy do pokrojonej dyni.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy laskę cynamonu i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika o połowę.
Następnie do garnka ścieramy świeży imbir i gotujemy do momentu, gdy dynia zacznie się rozpadać – u mnie było to ok. 30 – 35 minut.
Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Po tym czasie przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Jeśli nie lubicie „grudkowatych ” dżemów polecam ugotowany i ostudzony dżem zmiksować, a następnie ponownie zagotować i przelać gorący do słoików.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Jesli przekładasz gorący do słoików to polecam słoiki odwrócić do gory dnem – u mnie zaciągnęły bardzo mocno, ale równie dobrze możesz pasteryzować ☺️
Eve
Jest fantastyczny właśnie włożyłam do słoików. Czy nie powinno się go jeszcze pasteryzować?