Ciasto czekoladowe z burakiem
Ten przepis jest z nami już długi, długi czas – prawie 5 lat.
Na początku był bardzo modyfikowany, bez jajek, bez mąki pszennej – typowo dla mojego Alergika, bo to właśnie w cieście przemycałam mu buraczki 😉
Jeśli ktoś z Was nie może jajek, to polecam zamiast nich, do ciasta dodać 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego – działa prawie tak samo jak jajko, zlepia ciasto i powoduje, że nie jest sypkie i nie rozpada się.
I najważniejsze – ciasto „nie śmierdzi” burakami – kompletnie ich nie czuć, ale dzięki nim jest bardzo wilgotne – takie trochę brownie 🙂
Ciasto czekoladowe z burakiem:
-250 g ugotowanych buraków czerwonych (u mnie to były dwa średniej wielkości buraki)
-3 jajka
-3/4 szklanki oleju
-1 i 1/2 szklanki mąki ( około 180-190 g)
-3/4 szklanki drobnego cukru ( można zastąpić miodem lub ksyliotolem )
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki prawdziwego kakao ( 3 czubate łyżki)
-3/4 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady ( 70 g) lub garść posiekanych daktyli
Buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do wysokiej miski lub dzbanka od blendera – wrzucamy pokrojone buraczki i blenderem miksujemy warzywa na gładką masę.
Następnie do zmiksowanych buraków dodajemy jajka i olej – miksujemy jeszcze około 2 minut.
W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
Do miski z mąką przelewamy składniki mokre tj. zmiksowane buraczki z jajkiem i olejem.
Masę mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką, tylko do czasu połączenia się składników.
Na koniec do masy dodajemy posiekaną czekoladę lub daktyle – jeszcze raz mieszamy.
Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm na 28cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, około 35-40 minut ( lub do tzw. suchego patyczka).
Gdy ciasto ostygnie można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Zazwyczaj robię w blaszce okrągłej 22cm lub mniejszej prostokątnej 18/24
Justyna
Może to głupie pytanie, ale na jaki rozmiar blaszki są te składniki? 🙂