Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia
Proste i pyszne ciasto z krakersami bez pieczenia .
Słodkie, smaczne i nie musisz stać przy piekarniku, a przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę.
To jest to ciasto, które przygotujesz w 15 minut.
Podobnie jak Banoffee pie przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, a smak zachwyca wszystkich.
Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia :
- 3 opakowania krakersów
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (400g)
- 100 g migdałów w płatkach
Zamkniętą puszkę masy kajmakowej włóż do garnuszka z wodą i podgrzej na średniej mocy palnika około 10 minut – dzięki podgrzaniu łatwiej rozsmarujesz masę na krakersach.
Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na około 2-3 minuty.
W międzyczasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubij razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Następnie żelatynę zalej 4 łyżkami wrzątku lub podgrzej w mikrofali – żelatyna musi stać się płynna i bez grudek – mieszaj i powoli wlewaj cienką strużką do ubitej masy śmietankowej – cały czas przy tym miksuj masę.
Blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm wyłóż folią aluminiową lub folią spożywczą.
Ułóż ciasno warstwę krakersów.
Na krakersy wyłóż pół masy śmietankowej.
Masę śmietankową wyłóż znowu na krakersy, a na nie pół masy kajmakowej.
Postępuj tak tak do wyczerpania składników – na wierzchu powinna być masa kajmakowa.
Migdały smaż na na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia, a gdy przestygną posyp nimi ciasto.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na min. 2 godziny – najlepiej na całą noc, wtedy krakersy zmiękną.
19 komentarzy
Elżbieta Molska
Jeśli dodajesz galaretkę, to tylko przestudzoną, oczywiście możesz dodać śnieżkę lub śmietanfix – wtedy ciasto będzie stabilne i będzie się dobrze kroić.
Kamila
Czy do śmietany zamiast żelatyny lub galaretki można dodać po prostu śnieżkę, a jeżeli galaretka to trzeba dodać przestudzoną?
primipiatti_u
Zwarzoną śmietanę można uratować – wystarczy ja podgrzać na gazie, aż stanie się znowu płynna, a potem włożyć do lodówki na 2 h i po tym czasie ponownie zmiksować
Kiedyś
Niestety wszystko wedle przepisu ale zważyła się śmietana po dodaniu żelatyny, w przepisie nie ma informacji, że należy ją ostudzić a pewnie w tym problem?
primipiatti_u
Jak najbardziej można dać więcej żelatyny – lub rozpuszczoną galaretkę w małej ilości wody ☺️
elżbieta
dziekuję za odpowiedź, ja osobiście polecałabym dac troche wiecej żelatyny, może czubate łyzeczki, nie płaskie, bo był kłopot z wyjmowaniem ładnych, całych kawałków z blachy. Ogólnie ciasto jest trochę za mało zwarte.
primipiatti_u
Wszystko zależy od wielkości blachy, im mniejsza blacha tym więcej warstw wyjdzie
elżbieta
Ile powinno być warstw krakersów? Bo zrobiłam i chyba jest za niskie.
Ola
Jadłam, zrobione przez koleżankę, potwierdzam, bardzo dobre, ale jako drugą opcję zrobiła z uprażonym na wierzchu słonecznikiem i było jeszzce lepsze niż z płatkami migdałów. Polecam taką małą modyfikację.
Aneta
Przepyszne i wizualnie bardzo apetyczne – Robię trzeci raz 🙂
Iwona
Czy zamiast krakersów mogą być herbatniki? Krakersy są raczej słone, herbatniki słodkie (jak petit beurre’y)…
Może kajmak przełamuje słony posmak krakersów?
primipiatti_u
Bardzo mi miło ☺️ ja rownież lubię takie ciasta bez pieczenia ☺️
Janina Zaręba
Zawsze powtarzam, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia. Coś niesamowitego! 🙂
primipiatti_u
Dokładnie tak i takie są najlepsze ☺️
primipiatti_u
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ☺️ zapraszam po inne równie pyszne inspiracje
Paulina Garnicka
Proste, a jakie smaczne 🙂
primipiatti_u
Dziękuję za miłe słowa i polecam wypróbować inne ciasta – jak na przykład kinder bueno ☺️
Mariusz Komorowski
Smakuje równie przepysznie jak wygląda, dziękuję serdecznie za przepis 🙂
Karolina
Ale cudownie wygląda! Zapisuję przepis! 🙂
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂