Desery,  wypieki

Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia

Proste ciasto z krakersami – słodkie, smaczne i co ważne nie wymaga pieczenia.

Podobnie jak Banoffee pie  przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, a smak zachwyca wszystkich.

 

Proste ciasto z krakersami - bez pieczenia

Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia :

-3 opakowania krakersów

-660 ml śmietanki kremówki 30%

-2 łyżki cukru pudru

-2 łyżeczki żelatyny

-1 puszka gotowej masy kajmakowej (400g)

-100 g migdałów w płatkach

 

Zamkniętą puszkę masy kajmakowej wkładamy do garnuszka z wodą i podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut – dzięki podgrzaniu łatwiej rozsmarujemy masę na krakersach.

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na około 2-3 minuty.

W międzyczasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę.

Następnie żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku, mieszamy i wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietankowej – cały czas przy tym miksujemy masę.

Blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm wykładamy folią aluminiową lub folią spożywczą.

Na blachę układamy ciasno warstwę krakersów.

Na krakersy wykładamy pół masy śmietankowej.

Na masę śmietankową wykładamy znowu krakersy, a na nie pół masy kajmakowej i tak do wyczerpania składników – na wierzchu powinna być masa kajmakowa.

Migdały prażymy na suchej patelni, a gdy przestygną posypujemy nimi ciasto.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny – najlepiej na całą noc, wtedy krakersy zmiękną.

 

Smacznego 🙂

 

17 komentarzy

  • primipiatti_u

    Zwarzoną śmietanę można uratować – wystarczy ja podgrzać na gazie, aż stanie się znowu płynna, a potem włożyć do lodówki na 2 h i po tym czasie ponownie zmiksować

  • Kiedyś

    Niestety wszystko wedle przepisu ale zważyła się śmietana po dodaniu żelatyny, w przepisie nie ma informacji, że należy ją ostudzić a pewnie w tym problem?

  • primipiatti_u

    Jak najbardziej można dać więcej żelatyny – lub rozpuszczoną galaretkę w małej ilości wody ☺️

  • elżbieta

    dziekuję za odpowiedź, ja osobiście polecałabym dac troche wiecej żelatyny, może czubate łyzeczki, nie płaskie, bo był kłopot z wyjmowaniem ładnych, całych kawałków z blachy. Ogólnie ciasto jest trochę za mało zwarte.

  • primipiatti_u

    Wszystko zależy od wielkości blachy, im mniejsza blacha tym więcej warstw wyjdzie

  • elżbieta

    Ile powinno być warstw krakersów? Bo zrobiłam i chyba jest za niskie.

  • Ola

    Jadłam, zrobione przez koleżankę, potwierdzam, bardzo dobre, ale jako drugą opcję zrobiła z uprażonym na wierzchu słonecznikiem i było jeszzce lepsze niż z płatkami migdałów. Polecam taką małą modyfikację.

  • Iwona

    Czy zamiast krakersów mogą być herbatniki? Krakersy są raczej słone, herbatniki słodkie (jak petit beurre’y)…
    Może kajmak przełamuje słony posmak krakersów?

  • primipiatti_u

    Bardzo mi miło ☺️ ja rownież lubię takie ciasta bez pieczenia ☺️

  • Janina Zaręba

    Zawsze powtarzam, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia. Coś niesamowitego! 🙂

  • primipiatti_u

    Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ☺️ zapraszam po inne równie pyszne inspiracje

  • primipiatti_u

    Dziękuję za miłe słowa i polecam wypróbować inne ciasta – jak na przykład kinder bueno ☺️

  • Mariusz Komorowski

    Smakuje równie przepysznie jak wygląda, dziękuję serdecznie za przepis 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *