Desery

Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia

 Proste i pyszne ciasto z krakersami bez pieczenia .

Słodkie, smaczne i nie musisz stać przy piekarniku, a przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę.

To jest to ciasto, które przygotujesz w 15 minut.

Podobnie jak Banoffee pie  przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, a smak zachwyca wszystkich.

Proste ciasto z krakersami - bez pieczenia

Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia :

  • 3 opakowania krakersów
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (400g)
  • 100 g migdałów w płatkach

Zamkniętą puszkę masy kajmakowej włóż do garnuszka z wodą i podgrzej na średniej mocy palnika około 10 minut – dzięki podgrzaniu łatwiej rozsmarujesz masę na krakersach.

Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na około 2-3 minuty.

W międzyczasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubij razem z cukrem pudrem na sztywną masę.

Następnie żelatynę zalej 4 łyżkami wrzątku lub podgrzej w mikrofali – żelatyna musi stać się płynna i bez grudek – mieszaj i powoli wlewaj cienką strużką do ubitej masy śmietankowej – cały czas przy tym miksuj masę.

Blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm wyłóż folią aluminiową lub folią spożywczą.

 Ułóż ciasno warstwę krakersów.

Na krakersy wyłóż pół masy śmietankowej.

Masę śmietankową wyłóż znowu na krakersy, a na nie pół masy kajmakowej.

Postępuj tak tak do wyczerpania składników – na wierzchu powinna być masa kajmakowa.

Migdały smaż na na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia, a gdy przestygną posyp nimi ciasto.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na min. 2 godziny – najlepiej na całą noc, wtedy krakersy zmiękną.

19 komentarzy

  • Elżbieta Molska

    Jeśli dodajesz galaretkę, to tylko przestudzoną, oczywiście możesz dodać śnieżkę lub śmietanfix – wtedy ciasto będzie stabilne i będzie się dobrze kroić.

  • Kamila

    Czy do śmietany zamiast żelatyny lub galaretki można dodać po prostu śnieżkę, a jeżeli galaretka to trzeba dodać przestudzoną?

  • primipiatti_u

    Zwarzoną śmietanę można uratować – wystarczy ja podgrzać na gazie, aż stanie się znowu płynna, a potem włożyć do lodówki na 2 h i po tym czasie ponownie zmiksować

  • Kiedyś

    Niestety wszystko wedle przepisu ale zważyła się śmietana po dodaniu żelatyny, w przepisie nie ma informacji, że należy ją ostudzić a pewnie w tym problem?

  • primipiatti_u

    Jak najbardziej można dać więcej żelatyny – lub rozpuszczoną galaretkę w małej ilości wody ☺️

  • elżbieta

    dziekuję za odpowiedź, ja osobiście polecałabym dac troche wiecej żelatyny, może czubate łyzeczki, nie płaskie, bo był kłopot z wyjmowaniem ładnych, całych kawałków z blachy. Ogólnie ciasto jest trochę za mało zwarte.

  • primipiatti_u

    Wszystko zależy od wielkości blachy, im mniejsza blacha tym więcej warstw wyjdzie

  • elżbieta

    Ile powinno być warstw krakersów? Bo zrobiłam i chyba jest za niskie.

  • Ola

    Jadłam, zrobione przez koleżankę, potwierdzam, bardzo dobre, ale jako drugą opcję zrobiła z uprażonym na wierzchu słonecznikiem i było jeszzce lepsze niż z płatkami migdałów. Polecam taką małą modyfikację.

  • Iwona

    Czy zamiast krakersów mogą być herbatniki? Krakersy są raczej słone, herbatniki słodkie (jak petit beurre’y)…
    Może kajmak przełamuje słony posmak krakersów?

  • primipiatti_u

    Bardzo mi miło ☺️ ja rownież lubię takie ciasta bez pieczenia ☺️

  • Janina Zaręba

    Zawsze powtarzam, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia. Coś niesamowitego! 🙂

  • primipiatti_u

    Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ☺️ zapraszam po inne równie pyszne inspiracje

  • primipiatti_u

    Dziękuję za miłe słowa i polecam wypróbować inne ciasta – jak na przykład kinder bueno ☺️

  • Mariusz Komorowski

    Smakuje równie przepysznie jak wygląda, dziękuję serdecznie za przepis 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *