Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia
Proste ciasto z krakersami – słodkie, smaczne i co ważne nie wymaga pieczenia.
Podobnie jak Banoffee pie przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, a smak zachwyca wszystkich.
Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia :
-3 opakowania krakersów
-660 ml śmietanki kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-1 puszka gotowej masy kajmakowej (400g)
-100 g migdałów w płatkach
Zamkniętą puszkę masy kajmakowej wkładamy do garnuszka z wodą i podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut – dzięki podgrzaniu łatwiej rozsmarujemy masę na krakersach.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na około 2-3 minuty.
W międzyczasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Następnie żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku, mieszamy i wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietankowej – cały czas przy tym miksujemy masę.
Blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm wykładamy folią aluminiową lub folią spożywczą.
Na blachę układamy ciasno warstwę krakersów.
Na krakersy wykładamy pół masy śmietankowej.
Na masę śmietankową wykładamy znowu krakersy, a na nie pół masy kajmakowej i tak do wyczerpania składników – na wierzchu powinna być masa kajmakowa.
Migdały prażymy na suchej patelni, a gdy przestygną posypujemy nimi ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny – najlepiej na całą noc, wtedy krakersy zmiękną.
Smacznego 🙂
- 2017-11-03
- 8 komentarzy
- 4
- bez pieczenia, ciasto, masa kajmakowa
primipiatti_u
2017-12-04Bardzo mi miło ☺️ ja rownież lubię takie ciasta bez pieczenia ☺️
Janina Zaręba
2017-12-04Zawsze powtarzam, że uwielbiam takie ciasta bez pieczenia. Coś niesamowitego! :)
primipiatti_u
2017-11-22Dokładnie tak i takie są najlepsze ☺️
primipiatti_u
2017-11-22Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ☺️ zapraszam po inne równie pyszne inspiracje
Paulina Garnicka
2017-11-17Proste, a jakie smaczne :)
primipiatti_u
2017-11-13Dziękuję za miłe słowa i polecam wypróbować inne ciasta - jak na przykład kinder bueno ☺️
Mariusz Komorowski
2017-11-13Smakuje równie przepysznie jak wygląda, dziękuję serdecznie za przepis :)
Karolina
2017-11-06Ale cudownie wygląda! Zapisuję przepis! :)
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)