wypieki

Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami

Pamiętacie ciastka w kształcie serc ????

Te są bardzo podobne, pachnące masłem i wanilią.

Proste w przygotowaniu.

Ucieszą niejedne małe rączki 🙂

ciastka maślane - misie z migdałami

 

 

Ciastka maślane – misie z migdałami:

( przepis na około 70 misiów )

– 3/4 kostki masła ( ok. 150 g )

– 1 jajko

– 1 żółtko

– 2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)

– 1/2 szklanki cukru pudru

– szczypta soli

– ziarenka z 1/2 laski wanilii lub odrobina ekstraktu waniliowego

Dodatkowo :

– całe migdały lub inne orzechy np. nerkowce lub włoskie

 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, bez żadnych grudek.

Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę ( można zostawić na całą noc w lodówce ).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

Wykrawamy foremką misie i przekładamy na blachę, pozostawiając niewielkie odstępy między misiami.

Na każdym ciastku układamy orzecha, lekko dociskamy i misiowymi łapkami obejmujemy orzecha.

Tak przygotowane misie pieczemy około 10 minut.

Studzimy przez 2 minuty na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

 

Ciastka można przechowywać do dwóch tygodni w metalowej puszce.

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *