wypieki

Keks

Keks to dla mnie ciasto świąteczne.

To właśnie on zawsze był robiony obok makowców i serników właśnie na Boże Narodzenie.

Nie bójcie się go, to proste ciasto ucierane z dużą ilością bakalii.

Nie psuje się szybko, długo pozostaje świeży i wilgotny.

 

 

Keks

 

 

Keks :

– 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej  ( 150g )

– 1 niepełna szklanka cukru pudru ( 150 g )

– 5 jajek

– 2 szklanki mąki

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

– 250 g bakalii ( zmieszałam po 50 g skórki pomarańczowej, skórki cytrynowej, suszonej żurawiny, suszonych śliwek i posiekanych migdałów)

Lukier:

– 2 łyżki gorącej wody

– cukier puder

– kandyzowana skórka pomarańczowa

 

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania delikatnej, jasnej masy ( można miksować ).

Następnie dodajemy po jednym jajku – cały czas miksujemy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy małymi partiami do masy – miksujemy na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy posiekane bakalie i mieszamy delikatnie całość silikonową szpatułką.

Blachę o wymiarach 27 cm x 11 cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę do blachy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60 minut ( po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone ) .

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowujemy lukier:

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, dodając tyle cukru pudru, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru.

Gotowy, wystudzony keks polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *