Drugie dania

Risotto z kiełbasą myśliwską

Czy znacie produkty firmy Duda??

Pewnie każdy z Was kojarzy markę z gotowymi wędlinami czy kiełbasami.

I to właśnie Duda rzuciła mi wyzwanie – stworzyć smaczne danie.

Niby proste, ale haczykiem właśnie stały się gotowe wyroby .

Zobaczcie co udało mi się  stworzyć – pyszne i proste risotto z kiełbasą myśliwską ( kiełbasę myśliwską można zastąpić kiełbasą jałowcową ).

Co ważne, kiełbasa od Dudy jest produktem bezglutenowym – bezpiecznym dla Alergików, a kto mnie zna, to pamięta jaki to był problem 5 lat temu, gdy mój syn nie tolerował glutenu.

#Duda #GotujzDuda #świętazDuda

 

 

risotto z kiełbasą myśliwską

Risotto z kiełbasą myśliwską:

– 1 nieduża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 pętka kiełbasy myśliwskiej Duda

– 1 duży pomidor

– 1/2 papryczki chilli

– 1 niepełna szklanka mrożonej fasolki szparagowej

– 1/2 szklanki ryżu do risotto ( arborio )

– 1- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

– po 1/3 łyżeczki tymianku ( może być suszony ), kurkumy, oregano, papryki słodkiej

– masło, olej

– 4-5 łyżek tartego parmezanu lub grana padano

– sól, pieprz

 

Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy na łyżce oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek.

Po około 20 sekundach dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę myśliwską i smażymy do przyrumienienia.

W międzyczasie pomidora nacinamy na czubku, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Papryczkę chilli siekamy w drobne plasterki.

Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pomidora, papryczkę chilli i przyprawy : kurkumę i paprykę słodką – smażymy około 2 minut – aż soki z pomidora lekko odparują.

Następnie dodajemy fasolkę szparagową ( nie musimy jej wcześniej rozmrażać ) – mieszamy i smażymy kolejną minutę.

Po tym czasie, na patelni przesuwamy podsmażone warzywa i kiełbasę, dodajemy łyżkę masła i wsypujemy ryż – lekko go podsmażamy – ziarenka muszą stać się szkliste i przejrzyste.

Gdy ryż już podsmażymy – całość zalewamy bulionem drobiowym – wlewamy pół szklanki na początek.

Całość co chwilę mieszamy, żeby risotto nie przypaliło się, gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, ponownie dolewamy pół szklanki i tak do uzyskania miękkiego ryżu – około 15 minut.

Na koniec patelnię ściągamy z ognia, risotto posypujemy parmezanem i przyprawami ( tymianek, oregano ) – mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ciepłe.

 

Smacznego 🙂

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *