Risotto z kiełbasą myśliwską
Czy znacie produkty firmy Duda??
Pewnie każdy z Was kojarzy markę z gotowymi wędlinami czy kiełbasami.
I to właśnie Duda rzuciła mi wyzwanie – stworzyć smaczne danie.
Niby proste, ale haczykiem właśnie stały się gotowe wyroby .
Zobaczcie co udało mi się stworzyć – pyszne i proste risotto z kiełbasą myśliwską ( kiełbasę myśliwską można zastąpić kiełbasą jałowcową ).
Co ważne, kiełbasa od Dudy jest produktem bezglutenowym – bezpiecznym dla Alergików, a kto mnie zna, to pamięta jaki to był problem 5 lat temu, gdy mój syn nie tolerował glutenu.
#Duda #GotujzDuda #świętazDuda
Risotto z kiełbasą myśliwską:
– 1 nieduża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 pętka kiełbasy myśliwskiej Duda
– 1 duży pomidor
– 1/2 papryczki chilli
– 1 niepełna szklanka mrożonej fasolki szparagowej
– 1/2 szklanki ryżu do risotto ( arborio )
– 1- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
– po 1/3 łyżeczki tymianku ( może być suszony ), kurkumy, oregano, papryki słodkiej
– masło, olej
– 4-5 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
– sól, pieprz
Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy na łyżce oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
Po około 20 sekundach dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę myśliwską i smażymy do przyrumienienia.
W międzyczasie pomidora nacinamy na czubku, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Papryczkę chilli siekamy w drobne plasterki.
Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pomidora, papryczkę chilli i przyprawy : kurkumę i paprykę słodką – smażymy około 2 minut – aż soki z pomidora lekko odparują.
Następnie dodajemy fasolkę szparagową ( nie musimy jej wcześniej rozmrażać ) – mieszamy i smażymy kolejną minutę.
Po tym czasie, na patelni przesuwamy podsmażone warzywa i kiełbasę, dodajemy łyżkę masła i wsypujemy ryż – lekko go podsmażamy – ziarenka muszą stać się szkliste i przejrzyste.
Gdy ryż już podsmażymy – całość zalewamy bulionem drobiowym – wlewamy pół szklanki na początek.
Całość co chwilę mieszamy, żeby risotto nie przypaliło się, gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, ponownie dolewamy pół szklanki i tak do uzyskania miękkiego ryżu – około 15 minut.
Na koniec patelnię ściągamy z ognia, risotto posypujemy parmezanem i przyprawami ( tymianek, oregano ) – mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ciepłe.
Smacznego 🙂
One Comment
Janina
Pysznie wygląda . Wypróbuję na dzisiejszy obiad 🙂