Zeppole – włoskie pączki z ricottą
Zeppole, czyli włoskie pączki z ricottą z okolic Neapolu.
Proste, łatwe i szybkie w zrobieniu- razem ze smażeniem przygotowanie ich zajmie maksymalnie 20 minut.
Dodatek sera ricotta sprawia, że pączusie są puszyste i delikatne w smaku.
Koniecznie – obficie oprószone cukrem pudrem.
Zeppole – włoskie pączki z ricottą:
– 1 szklanka mąki tortowej
– 2 jajka średniej wielkości
– 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
– 1 opakowanie sera ricotta ( 250 g )
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– olej do smażenia
Dodatkowo :
– cukier puder
Wszystkie składniki miksujemy mikserem, do czasu, aż wszystkie dobrze się połączą – trwa to około 2 minut.
Następnie odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie, w szerokim i płaskim garnku/patelni rozgrzewamy olej – najlepszą metodą na sprawdzenie czy olej osiągnął idealną temperaturę do smażenia, jest wrzucenie kawałka chleba – jeśli zacznie skwierczeć, to znaczy, że można smażyć pączki.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładamy ciasto i formujemy kulki i bezpośrednio wrzucamy je na gorący olej.
Smażymy około 2 minut każdą partię pączków – do zrumienienia – jeśli trzeba to je przewracamy. *
Usmażone zeppole przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na koniec po lekkim ostudzeniu, posypujemy pączki cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
*jeśli pączki za szybko się rumienią – zmniejszamy moc palnika o połowę.
One Comment
Pingback: