Na różne okazje,  wypieki

Zeppole – włoskie pączki z ricottą

Zeppole, czyli włoskie pączki z ricottą z okolic Neapolu.

Proste, łatwe i szybkie w zrobieniu- razem ze smażeniem przygotowanie ich zajmie maksymalnie 20 minut.

Dodatek sera ricotta sprawia, że pączusie są puszyste i delikatne w smaku.

Koniecznie – obficie oprószone cukrem pudrem.

 

Zeppole - włoskie pączki z ricottą

Zeppole – włoskie pączki z ricottą:

– 1 szklanka mąki tortowej

– 2 jajka średniej wielkości

– 2 łyżki drobnego cukru do wypieków

– 1 opakowanie sera ricotta ( 250 g )

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– olej do smażenia

Dodatkowo :

– cukier puder

 

Wszystkie składniki miksujemy mikserem, do czasu, aż wszystkie dobrze się połączą – trwa to około 2 minut.

Następnie odstawiamy na 10 minut.

W międzyczasie, w szerokim i płaskim garnku/patelni rozgrzewamy olej – najlepszą metodą na sprawdzenie czy olej osiągnął idealną temperaturę do smażenia, jest wrzucenie kawałka chleba – jeśli zacznie skwierczeć, to znaczy, że można smażyć pączki.

Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładamy ciasto i formujemy kulki i bezpośrednio wrzucamy je na gorący olej.

Smażymy około 2 minut każdą partię pączków – do zrumienienia – jeśli trzeba to je przewracamy. *

Usmażone zeppole przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na koniec po lekkim ostudzeniu, posypujemy pączki cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

*jeśli pączki za szybko się rumienią – zmniejszamy moc palnika o połowę.

 

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *