Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry


Mówiąc proste danie w 10 minut – zazwyczaj myślimy o kurczaku.

Tym razem chcę Wam pokazać, że ryba nie musi być tylko smażona, może też być świetnym zamiennikiem wspomnianego wcześniej kurczaka i używana  do zup, makaronów, sosów.

Do przygotowania tego dania wykorzystałam świeżego sandacza, ale śmiało możecie użyć innej białej ryby, np. dorsza.

A jeśli nie wiecie, gdzie kupić dobrą, świeżą (!) rybę, to zajrzyjcie do Makro – oprócz ryb, mają też owoce morza.

A na makro.pl znajdziecie sporo podpowiedzi jak poznać, że ryba jest świeża, lub jak daną rybę przyrządzić.

Spróbujcie koniecznie.

sandacz w curry

Sandacz w curry:

– 1 filet z sandacza ( około 300 g )

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 cm świeżego imbiru

– 1 puszka mleczka kokosowego

– 1 szklanka fasolki szparagowej ( dałam mrożoną, bez wcześniejszego rozmrażania )

– 2 łodygi selera naciowego

– 1 płaska łyżeczka przyprawy curry

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– sól, pieprz

– garść posiekanej natki pietruszki

– 2 łyżki oleju

 

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę około 1,5 cm x 1,5 cm.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Seler naciowy kroimy w cienkie talarki.

Do garnka lub do wysokiej patelni wlewamy olej.

Następnie wrzucamy cebulę, czosnek, świeży imbir ścieramy bezpośrednio do garnka – chwilę mieszamy.

Dorzucamy seler naciowy, fasolkę szparagową i całość zalewamy mleczkiem kokosowym.

Dodajemy przyprawy – curry i kurkumę – całość mieszamy i do gotującego się sosu wkładamy pokrojoną rybę.

Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy moc palnika o połowę i gotujemy całość około 3 minut – ryba w tym czasie ugotuje się, ale nie rozgotuje.

Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Podajemy z ryżem lub bagietką.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Risotto z kiełbasą myśliwską
December 17, 2017
Leczo
September 19, 2017
Placki z cukinii
September 02, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Lody truskawkowo – arbuzowe z 3 składników 
July 14, 2017
Biszkopt bezglutenowy
June 06, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017

2 Komentarzy

primipiatti_u
2018-02-07

To jest bardziej sos, niż zupa - fajnie smakuje z ryżem ☺️ i jest naprawdę dobre.

Aneta W.
2018-02-07

A ja jeszcze nigdy zupy z rybą nie jadłam... Mam chęć spróbować, ale boję się, że mi nie posmakuje :D

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe