Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry
Mówiąc proste danie w 10 minut – zazwyczaj myślimy o kurczaku.
Tym razem chcę Wam pokazać, że ryba nie musi być tylko smażona, może też być świetnym zamiennikiem wspomnianego wcześniej kurczaka i używana do zup, makaronów, sosów.
Do przygotowania tego dania wykorzystałam świeżego sandacza, ale śmiało możecie użyć innej białej ryby, np. dorsza.
A jeśli nie wiecie, gdzie kupić dobrą, świeżą (!) rybę, to zajrzyjcie do Makro – oprócz ryb, mają też owoce morza.
A na makro.pl znajdziecie sporo podpowiedzi jak poznać, że ryba jest świeża, lub jak daną rybę przyrządzić.
Spróbujcie koniecznie.
Sandacz w curry:
– 1 filet z sandacza ( około 300 g )
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 szklanka fasolki szparagowej ( dałam mrożoną, bez wcześniejszego rozmrażania )
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– sól, pieprz
– garść posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki oleju
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę około 1,5 cm x 1,5 cm.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Seler naciowy kroimy w cienkie talarki.
Do garnka lub do wysokiej patelni wlewamy olej.
Następnie wrzucamy cebulę, czosnek, świeży imbir ścieramy bezpośrednio do garnka – chwilę mieszamy.
Dorzucamy seler naciowy, fasolkę szparagową i całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
Dodajemy przyprawy – curry i kurkumę – całość mieszamy i do gotującego się sosu wkładamy pokrojoną rybę.
Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy moc palnika o połowę i gotujemy całość około 3 minut – ryba w tym czasie ugotuje się, ale nie rozgotuje.
Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ryżem lub bagietką.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
To jest bardziej sos, niż zupa – fajnie smakuje z ryżem ☺️ i jest naprawdę dobre.
Aneta W.
A ja jeszcze nigdy zupy z rybą nie jadłam… Mam chęć spróbować, ale boję się, że mi nie posmakuje 😀