Loukoumades – greckie pączki


Loukoumades – greckie pączki – oblane słodkim syropem.

W smaku zbliżone do naszych polskich pączków, aczkolwiek nie są nadziewane.

Podobnie jak zeppole   są proste i szybkie w przygotowaniu, ale zupełnie inne w smaku.

 

 

loukoumades - greckie pączki

Loukoumades – greckie pączki:

( około 10 -12 sztuk )

– 1 szklanka mąki

– 1 łyżeczka suszonych drożdży

– 1 łyżeczka cukru

– 1/2 szklanki letniego mleka

– 3 łyżki masła

– szczypta soli

– olej do smażenia

Dodatkowo:

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 szklanki wody

– opcjonalnie duża szczypta mielonego cynamonu

 

Masło rozpuszczamy i zestawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.

W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, mleko – miksujemy chwilę mikserem.

Następnie wlewamy cienką stróżką roztopione masło i nadal miksujemy.

Cały proces miksowania nie powinien trwać dłużej niż 3 minuty – składniki mają się tylko połączyć, żeby grudek nie było.

Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzewamy olej w głębokiej patelni.

Przy pomocy dwóch łyżek stołowych nakładamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju ( około 2-3 minuty ).

Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.

 

Przygotowujemy syrop:

Wodę i cukier umieszczamy w garnuszku – podgrzewamy na średniej mocy palnika, do czasu, aż cukier się rozpuści i syrop lekko zgęstnieje.

Na koniec dodajemy cynamon – mieszamy i jeszcze ciepłym syropem polewamy nasze pączki.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Zeppole – włoskie pączki z ricottą
February 05, 2018
Pączki pieczone
January 30, 2018
Muffinki jak pączki
January 27, 2018
Mini pączki z batatami w cynamonowym lukrze
December 23, 2016
Pączki
December 13, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe