Loukoumades – greckie pączki
Loukoumades – greckie pączki – oblane słodkim syropem.
W smaku zbliżone do naszych polskich pączków, aczkolwiek nie są nadziewane.
Podobnie jak zeppole są proste i szybkie w przygotowaniu, ale zupełnie inne w smaku.
Loukoumades – greckie pączki:
( około 10 -12 sztuk )
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka suszonych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 szklanki letniego mleka
– 3 łyżki masła
– szczypta soli
– olej do smażenia
Dodatkowo:
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki wody
– opcjonalnie duża szczypta mielonego cynamonu
Masło rozpuszczamy i zestawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.
W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, mleko – miksujemy chwilę mikserem.
Następnie wlewamy cienką stróżką roztopione masło i nadal miksujemy.
Cały proces miksowania nie powinien trwać dłużej niż 3 minuty – składniki mają się tylko połączyć, żeby grudek nie było.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy olej w głębokiej patelni.
Przy pomocy dwóch łyżek stołowych nakładamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju ( około 2-3 minuty ).
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Przygotowujemy syrop:
Wodę i cukier umieszczamy w garnuszku – podgrzewamy na średniej mocy palnika, do czasu, aż cukier się rozpuści i syrop lekko zgęstnieje.
Na koniec dodajemy cynamon – mieszamy i jeszcze ciepłym syropem polewamy nasze pączki.
Smacznego 🙂