omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
śniadania

Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Śniadania często traktowane są po macoszemu.

Zazwyczaj sięgamy po kubek kawy i w pośpiechu zjadamy jakąś kanapkę – o ile w ogóle coś jemy.

A przecież śniadanie to najważniejszy posiłek, bo to on napędza nasz organizm do działania przez cały dzień.

Zadbajmy więc o to, żeby śniadanie nie było jakieś tam.

Mam dla Was propozycję na proste śniadanie, a zarazem bardzo smaczne – omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem.

 omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem:

– 2 jajka

– 4 suszone pomidory

– mała garść świeżych liści szpinaku ( około 10 sztuk )

– 1/2 małej czerwonej cebuli

– sól, pieprz

– 1 łyżka masła

 

Cebulę kroimy w piórka.

Liście szpinaku myjemy.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżkę masła.

Następnie wrzucamy pokrojone suszone pomidory i cebulę – smażymy około pół minuty i po tym czasie dodajemy szpinak.

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu –  roztrzepujemy, żeby dobrze połączyć żółtka z białkami i równomiernie rozlewamy je na patelni – tak, żeby zakryć suszone pomidory i szpinak.

Smażymy omlet na średnim ogniu pod przykryciem około 2-3 minut – do czasu, aż jajka dobrze się zetną.

Na koniec przekładamy omlet na talerz – możemy dodatkowo posypać go posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego 🙂

 

 

One Comment

  • Karolina

    Pysznie wygląda ten omlet. Przypomniałaś mi, że czeka na mnie w lodówce szpinak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.