
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Śniadania często traktowane są po macoszemu.
Zazwyczaj sięgamy po kubek kawy i w pośpiechu zjadamy jakąś kanapkę – o ile w ogóle coś jemy.
A przecież śniadanie to najważniejszy posiłek, bo to on napędza nasz organizm do działania przez cały dzień.
Zadbajmy więc o to, żeby śniadanie nie było jakieś tam.
Mam dla Was propozycję na proste śniadanie, a zarazem bardzo smaczne – omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem:
– 2 jajka
– 4 suszone pomidory
– mała garść świeżych liści szpinaku ( około 10 sztuk )
– 1/2 małej czerwonej cebuli
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła
Cebulę kroimy w piórka.
Liście szpinaku myjemy.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżkę masła.
Następnie wrzucamy pokrojone suszone pomidory i cebulę – smażymy około pół minuty i po tym czasie dodajemy szpinak.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu – roztrzepujemy, żeby dobrze połączyć żółtka z białkami i równomiernie rozlewamy je na patelni – tak, żeby zakryć suszone pomidory i szpinak.
Smażymy omlet na średnim ogniu pod przykryciem około 2-3 minut – do czasu, aż jajka dobrze się zetną.
Na koniec przekładamy omlet na talerz – możemy dodatkowo posypać go posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂


One Comment
Karolina
Pysznie wygląda ten omlet. Przypomniałaś mi, że czeka na mnie w lodówce szpinak 🙂