Krążki cebulowe


Krążki cebulowe to świetna propozycja na przekąskę.

Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki do ich zrobienia znajdą się w każdej kuchni.

 

krążki cebulowe

Krążki cebulowe:

– 2 duże cebule

– 3/4 szklanki mąki

– 3/4 szklanki mleka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– sól

– 1 szklanka bułki tartej

– olej do smażenia

Dodatkowo:

– majonez lub sos tatarski, sos czosnkowy

 

Cebule obieramy i kroimy na grube plastry ( około 0,5 – 1 cm ).

Delikatnie rozdzielamy pokrojoną cebulę na krążki.

Mąkę, mleko i proszek do pieczenia mieszamy – ciasto ma być o konsystencji śmietany, nie za gęste, nie za rzadkie i bez grudek.

Krążki cebuli zanurzamy w cieście i obtaczamy w bułce tartej.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( wlewamy tyle oleju, by przykryły krążki cebulowe chociaż do 2/3 ich wysokości ).

Krążki cebulowe smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy – do odsączenia nadmiaru oleju z krążków.

Na koniec krążki cebulowe oprószamy solą.

Podajemy z ulubionym sosem.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami
March 31, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Szybka przekąska, czyli chipsy z kiełbasy krakowskiej
July 10, 2017
Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym 
April 11, 2017
Śledzie prawie jak tradycyjne
December 23, 2016
Gofry
December 14, 2016
Precelkowe dynie na Halloween
December 13, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe