Krążki cebulowe
Krążki cebulowe to świetna propozycja na przekąskę.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a składniki do ich zrobienia znajdą się w każdej kuchni.
Krążki cebulowe:
– 2 duże cebule
– 3/4 szklanki mąki
– 3/4 szklanki mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sól
– 1 szklanka bułki tartej
– olej do smażenia
Dodatkowo:
– majonez lub sos tatarski, sos czosnkowy
Cebule obieramy i kroimy na grube plastry ( około 0,5 – 1 cm ).
Delikatnie rozdzielamy pokrojoną cebulę na krążki.
Mąkę, mleko i proszek do pieczenia mieszamy – ciasto ma być o konsystencji śmietany, nie za gęste, nie za rzadkie i bez grudek.
Krążki cebuli zanurzamy w cieście i obtaczamy w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( wlewamy tyle oleju, by przykryły krążki cebulowe chociaż do 2/3 ich wysokości ).
Krążki cebulowe smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy – do odsączenia nadmiaru oleju z krążków.
Na koniec krążki cebulowe oprószamy solą.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego 🙂