Jajka faszerowane pastą z awokado
Kolejna propozycja na jajka faszerowane – tym razem z pastą z awokado.
Aby jajka były naprawdę smaczne należy dobrze doprawić pastę, ponieważ samo awokado jest dość mdłe i bez wyrazu – dlatego do pasty polecam dodać odrobinę czosnku, cebuli i ostrej papryczki.
Jajka faszerowane pastą z awokado:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 dojrzałe awokado
– kilka listków świeżej bazylii
– 1/2 ząbka czosnku
– 1/2 małej czerwonej cebuli
– kawałeczek ostrej papryczki (dałam około 1 cm )
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji:
– listki bazylii, kawałek papryki czerwonej – można dać ostrą, plasterki cebuli
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.
Z każdej połówki wyciągamy żółtka i odkładamy je na bok.
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ.
Do wysokiego naczynia wkładamy awokado, czosnek, cebulę, papryczkę, bazylię i olej – chwilę miksujemy blenderem.
Do naszej masy wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i nadal miksujemy do uzyskania pożądanej masy.
Połówki białek napełniamy pastą z awokado.
Dekorujemy paseczkami papryki, plasterkiem cebuli ( może być cebula biała lub czerwona) oraz listkiem bazylii.
* Żeby nie wyrzucać żółtek polecam dodać je podczas miksowania do masy lub wykorzystać ugotowane żółtka do przygotowania ciasta kruchego.
** Połówki jajek najlepiej napełniać masą chwilę przed podaniem, ponieważ pasta z awokado szybko czernieje i po godzinie nie będzie już tak apetycznie wyglądać.
Smacznego 🙂