przekąski,  śniadania

Jajka faszerowane pastą z awokado

Kolejna propozycja na jajka faszerowane – tym razem z pastą z awokado.

Aby jajka były naprawdę smaczne należy dobrze doprawić pastę, ponieważ samo awokado jest dość mdłe i bez wyrazu – dlatego do pasty polecam dodać odrobinę czosnku, cebuli i ostrej papryczki.

 

 

jajka faszerowane pastą z awokado

Jajka faszerowane pastą z awokado:

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1  dojrzałe awokado

– kilka listków świeżej bazylii

– 1/2 ząbka czosnku

– 1/2 małej czerwonej cebuli

– kawałeczek ostrej papryczki (dałam około 1 cm )

– 1 łyżka oleju

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do dekoracji:

– listki bazylii, kawałek papryki czerwonej – można dać ostrą, plasterki cebuli

 

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.

Z każdej połówki wyciągamy żółtka i odkładamy je na bok.

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ.

Do wysokiego naczynia wkładamy awokado, czosnek, cebulę, papryczkę, bazylię i olej – chwilę miksujemy blenderem.

Do naszej masy wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i nadal miksujemy do uzyskania pożądanej masy.

Połówki białek napełniamy pastą z awokado.
Dekorujemy paseczkami papryki, plasterkiem cebuli ( może być cebula biała lub czerwona) oraz listkiem bazylii.

 

* Żeby nie wyrzucać żółtek polecam dodać je podczas miksowania do masy lub wykorzystać ugotowane żółtka do przygotowania ciasta kruchego.

** Połówki jajek najlepiej napełniać masą chwilę przed podaniem, ponieważ pasta z awokado szybko czernieje i po godzinie nie będzie już tak apetycznie wyglądać.

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *