Kremowa zupa chrzanowa
Kremowa zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych zup.
Jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Spróbujcie koniecznie .
Kremowa zupa chrzanowa:
– 4 średniej wielkości ziemniaki
– 1 korzeń pietruszki
– 1/2 selera ( jeśli jest mały proponuję użyć całego )
– 1 litr bulionu warzywnego
– po 3 kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
– 2 liście laurowe
– 1/2 cebuli (najlepiej cukrowej)
– 1 łyżka masła
– tarty chrzan do smaku ( dałam około 1 łyżki )
– sól, pieprz
Dodatkowo :
– kilka łyżek śmietany 18 %
– 4 – 5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
– rzeżucha
Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy bulion i dorzucamy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe) – doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut – warzywa powinny być miękkie.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę.
Następnie podsmażamy pokrojoną cebulę na maśle.
Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy przyprawy i dodajemy do garnka podsmażoną cebulę.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji .
Na koniec dodajemy tarty chrzan i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany, ugotowanymi jajkami przepiórczymi i posypujemy rzeżuchą .
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
U mnie też zawsze żurek, ale tą zupę zostawiam na drugi dzień Świąt ?
Karolina
Pysznie wygląda ta zupa. U mnie zawsze na święta tylko żurek, ale w końcu można to zmienić 🙂