zupy

Kremowa zupa chrzanowa

Kremowa zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych zup.

Jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Spróbujcie koniecznie .

 

kremowa zupa chrzanowa

Kremowa zupa chrzanowa:

– 4 średniej wielkości ziemniaki

– 1 korzeń pietruszki

– 1/2 selera ( jeśli jest mały proponuję użyć całego )

– 1 litr bulionu warzywnego

– po 3 kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu

– 2 liście laurowe

– 1/2 cebuli (najlepiej cukrowej)

– 1 łyżka masła

– tarty chrzan do smaku ( dałam około 1 łyżki )

– sól, pieprz

 

Dodatkowo :

– kilka łyżek śmietany 18 %

– 4 – 5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

– rzeżucha

 

Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Do garnka wlewamy bulion i dorzucamy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe) – doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut – warzywa powinny być miękkie.

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę.

Następnie podsmażamy pokrojoną cebulę na maśle.

Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy przyprawy i dodajemy do garnka podsmażoną cebulę.

Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji .

Na koniec dodajemy tarty chrzan i doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z kleksem śmietany, ugotowanymi jajkami przepiórczymi i posypujemy rzeżuchą .

 

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

  • primipiatti_u

    U mnie też zawsze żurek, ale tą zupę zostawiam na drugi dzień Świąt ?

  • Karolina

    Pysznie wygląda ta zupa. U mnie zawsze na święta tylko żurek, ale w końcu można to zmienić 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *