
Wiosenne cake popsy
Moje wiosenne cake popsy to nic innego, jak nieudane ciasto na mazurka, kt贸re nie chcia艂o wyj艣膰 po dobroci z formy 馃槈
Cake popsy, czyli ciasteczkowe lizaki mo偶na zrobi膰 z ciasta jak na babk臋, z kruchego, z herbatnik贸w i co fajne z zakalca.
Wiosenne cake popsy:
(oko艂o 25 sztuk)
– oko艂o 400 g ciasta dobrze rozdrobnionego ( mo偶e by膰 babka, ciasto kruche, herbatniki )
– 1/2 opakowania mascarpone ( oko艂o 125 g )
– 2 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych
– 2 tabliczki bia艂ej czekolady ( 200 g )
– 2 艂y偶ki 艣mietanki krem贸wki
– kolorowe posypki lub kolorowy cukier
– patyczki do lizak贸w lub patyczki do szasz艂yk贸w
Ciasto mieszamy razem z serkiem mascarpone i wi贸rkami kokosowymi.
Je艣li b臋dzie si臋 za bardzo klei膰 dorzucamy jeszcze jedn膮 艂y偶k臋 wi贸rk贸w kokosowych.
Ciasto zawijamy w foli臋 spo偶ywcz膮 i wk艂adamy do lod贸wki na minimum 20 minut.
Po tym czasie wyci膮gamy ciasto z lod贸wki i formujemy kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego .
Kulki uk艂adamy na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia i ponownie wstawiamy do lod贸wki na 20 minut.
W mi臋dzyczasie rozpuszczamy bia艂膮 czekolad臋 ze 艣mietank膮 w k膮pieli wodnej.
Wyjmujemy kulki z lod贸wki.
Ko艅c贸wk臋 od patyczka zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w 艣rodek ka偶dej kulki.
Ponownie ch艂odzimy nasze kulki – oko艂o 10 minut.
Je艣li czekolada zastygnie, ponownie j膮 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej – pozostawiaj膮c palnik na najmniejszym ogniu.
Nasze cake popsy wyci膮gamy z lod贸wki i po kolei zanurzamy w roztopionej czekoladzie – nadmiar czekolady delikatnie strzepujemy.
Cake popsy uk艂adamy na blasze i dowolnie dekorujemy – u mnie by艂a to zielona, cukrowa posypka.
Odstawiamy do lod贸wki, do ca艂kowitego zastygni臋cia czekolady.
Smacznego 馃檪
聽聽聽聽

