Desery,  Na r贸偶ne okazje

Wiosenne cake popsy

Moje wiosenne cake popsy to nic innego, jak nieudane ciasto na mazurka, kt贸re nie chcia艂o wyj艣膰 po dobroci z formy 馃槈

Cake popsy, czyli ciasteczkowe lizaki mo偶na zrobi膰 z ciasta jak na babk臋, z kruchego, z herbatnik贸w i co fajne z zakalca.

 

 

 

wiosenne cake popsy

 

Wiosenne cake popsy:

(oko艂o 25 sztuk)

– oko艂o 400 g ciasta dobrze rozdrobnionego ( mo偶e by膰 babka, ciasto kruche, herbatniki )

– 1/2 opakowania mascarpone ( oko艂o 125 g )

– 2 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych

– 2 tabliczki bia艂ej czekolady ( 200 g )

– 2 艂y偶ki 艣mietanki krem贸wki

– kolorowe posypki lub kolorowy cukier

– patyczki do lizak贸w lub patyczki do szasz艂yk贸w

 

Ciasto mieszamy razem z serkiem mascarpone i wi贸rkami kokosowymi.

Je艣li b臋dzie si臋 za bardzo klei膰 dorzucamy jeszcze jedn膮 艂y偶k臋 wi贸rk贸w kokosowych.

Ciasto zawijamy w foli臋 spo偶ywcz膮 i wk艂adamy do lod贸wki na minimum 20 minut.

Po tym czasie wyci膮gamy ciasto z lod贸wki i formujemy kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego .

Kulki uk艂adamy na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia i ponownie wstawiamy do lod贸wki na 20 minut.

W mi臋dzyczasie rozpuszczamy bia艂膮 czekolad臋 ze 艣mietank膮 w k膮pieli wodnej.

Wyjmujemy kulki z lod贸wki.

Ko艅c贸wk臋 od patyczka zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w 艣rodek ka偶dej kulki.

Ponownie ch艂odzimy nasze kulki – oko艂o 10 minut.

Je艣li czekolada zastygnie, ponownie j膮 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej – pozostawiaj膮c palnik na najmniejszym ogniu.

Nasze cake popsy wyci膮gamy z lod贸wki i po kolei zanurzamy w roztopionej czekoladzie – nadmiar czekolady delikatnie strzepujemy.

Cake popsy uk艂adamy na blasze i dowolnie dekorujemy – u mnie by艂a to zielona, cukrowa posypka.

Odstawiamy do lod贸wki, do ca艂kowitego zastygni臋cia czekolady.

 

Smacznego 馃檪

 

ciasto kruche聽聽聽聽 cake popsy w czekoladzie

Leave a Reply

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *