Obiad w 15 minut, czyli kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą
Kolejna propozycja na obiad dla zabieganych.
Prosty, pyszny kurczak teriyaki podawany z ryżem lub makaronem.
A przygotowanie całego dania, nie zajmie Wam więcej czasu, niż ugotowanie ryżu.
Kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą:
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 1/2 cebuli
– 1 mała papryka czerwona
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
– 3-4 łyżki sosu teriyaki Blue Dragon
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ryż
– 1 łyżka sezamu
– posiekany szczypiorek
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Szeroką patelnię, a najlepiej wok nagrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy kurczaka – ok. 1-2 minut.
Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy kolejną minutę.
Na koniec dodajemy cebulę i odcedzoną kukurydzę – smażymy jeszcze pół minuty.
Gdy papryka zmięknie dodajemy sos teriyaki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, a całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂