Drugie dania

Obiad w 15 minut, czyli kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą

Kolejna propozycja na obiad dla zabieganych.

Prosty, pyszny kurczak teriyaki podawany z ryżem lub makaronem.

A przygotowanie całego dania, nie zajmie Wam więcej czasu, niż ugotowanie ryżu.

 

 

kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą

 

Kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą:

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka

– 1/2 cebuli

– 1 mała papryka czerwona

– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

– 3-4 łyżki sosu teriyaki Blue Dragon

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ryż

– 1 łyżka sezamu

– posiekany szczypiorek

 

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Szeroką patelnię, a najlepiej wok nagrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy kurczaka – ok. 1-2 minut.

Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy kolejną minutę.

Na koniec dodajemy cebulę i odcedzoną kukurydzę – smażymy jeszcze pół minuty.

Gdy papryka zmięknie dodajemy sos teriyaki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podajemy z ryżem, a całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *