Obiad w 15 minut, czyli kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą


Kolejna propozycja na obiad dla zabieganych.

Prosty, pyszny kurczak teriyaki podawany z ryżem lub makaronem.

A przygotowanie całego dania, nie zajmie Wam więcej czasu, niż ugotowanie ryżu.

 

 

kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą

 

Kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą:

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka

– 1/2 cebuli

– 1 mała papryka czerwona

– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

– 3-4 łyżki sosu teriyaki Blue Dragon

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ryż

– 1 łyżka sezamu

– posiekany szczypiorek

 

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Szeroką patelnię, a najlepiej wok nagrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy kurczaka – ok. 1-2 minut.

Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy kolejną minutę.

Na koniec dodajemy cebulę i odcedzoną kukurydzę – smażymy jeszcze pół minuty.

Gdy papryka zmięknie dodajemy sos teriyaki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podajemy z ryżem, a całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry
February 06, 2018
Risotto z kiełbasą myśliwską
December 17, 2017
Papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym
November 14, 2017
Leczo
September 19, 2017
Placki z cukinii
September 02, 2017
makaron z kurczakiem i cukinią w curry
July 18, 2017
Sałatka z kurczakiem i ananasem
May 29, 2017
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 
April 25, 2017
Prosta sałatka z tuńczykiem
March 07, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe