Omlet z zielonymi szparagami


Na blogu znaleźć możecie omlety na słodko i na słono, a ta, to kolejna wariacja na temat omletów na słono.

Zielone szparagi można zastąpić białymi szparagami, ale należy pamiętać, żeby białe szparagi przed dorzuceniem na patelnię wcześniej zblanszować.

 

 

omlet z zielonymi szparagami

 

 

Omlet z zielonymi szparagami:

– 2 jajka

– 4-5 suszonych pomidorów

– 1/2 małej, czerwonej cebuli

– 4 zielone szparagi

– sól, pieprz

– 1 – 2 łyżki masła

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Zielone szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki długości 4-5 cm.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i szparagi – smażymy około 2 minut, do lekkiego zrumienienia cebuli.

Następnie dodajemy suszone pomidory i smażymy jeszcze niecałą minutę.

W międzyczasie jajka wbijamy do miseczki i widelcem roztrzepujemy je.

Jajka wlewamy na patelnię, tak żeby pokryły suszone pomidory i szparagi.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 1-2 minuty, żeby jajka się ścięły.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Grillowane krewetki i sos chimichurri
August 27, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Zdrowy koktajl ze szpinakiem i kiwi
March 14, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe