Dżem z moreli i czerwonej porzeczki


Czy próbowaliście już kiedyś dżemów z mieszanych owoców i nie mam tu na myśli np. dżemu z owoców leśnych?

W tym roku odważyłam się i zaczęłam mieszać owoce.

Bardzo lubię połączenie owoców kwaskowych z bardzo słodkimi i tym, oto sposobem powstał dżem z moreli i czerwonej porzeczki.

Przy takim mieszaniu należy pamiętać, żeby ilość porzeczki nie była większa od pozostałych owoców, ponieważ porzeczka ma bardzo dużo w sobie pektyny – naturalnej substancji żelującej – i zamiast dżemu wyjdzie nam wtedy galaretka 😉

dżem z moreli i czerwonej porzeczki

Dżem z moreli i czerwonej porzeczki:

– 1/2 kg porzeczki ( dałam czerwoną, ale może być też biała )

– 1/2 kg moreli

– 1/2 szklanki wody

– ewentualnie cukier do smaku

 

Owoce porzeczki myjemy i oddzielamy od łodyżek.

Morele myjemy i usuwamy pestki – jeśli mamy duże owoce moreli można je pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka lub patelni z grubym dnem wsypujemy nasze owoce i wlewamy wodę – ustawiamy palnik na średniej mocy.

Gdy owoce zaczną wrzeć zmniejszamy moc palnika prawie do minimum i “smażymy” do czasu ( smażyłam owoce około 40 minut od zagotowania) , gdy woda odparuje, a owoce dostatecznie zgęstnieją (najlepszą metodą na sprawdzenie, czy dżem będzie wystarczająco gęsty, jest włożenie do zamrażarki na 10 minut łyżeczki, a następnie nabranie gorącego płynu na tą łyżeczkę, jeśli po chwili na łyżeczce zrobi się charakterystyczny kożuszek, to znak, że nasz dżem ma już idealną konsystencję).

Jeśli lubicie gładką konsystencję dżemu, polecam jeszcze ciepły dżem zmiksować blenderem.

Na koniec gorący dżem przelewamy do czystych, suchych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

 

Nie dodawałam cukru, ponieważ miałam bardzo dojrzałe i słodkie morele, ale jeśli koniecznie chcecie dodać cukier, to dodajcie go 3 łyżki na podaną ilość owoców, lub spróbujcie dodać posiekane daktyle, które również dodadzą słodyczy.

 

Smacznego  🙂

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Mus jabłkowy
October 09, 2017
Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe