Zupa krem z białych warzyw
Bardzo lubimy zupy o konsystencji kremu, a to za sprawą sprytnego przemycania różnych nowych warzyw, których normalnie w kawałku nasz starszak nie ruszy 😉
Tym razem mam dla Was przepis na zupę krem z białych warzyw.
Jeśli nie macie cukinii, śmiało możecie ją zastąpić np. kalafiorem.
Zupa krem z białych warzyw:
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 1 por ( tylko biała część)
– 1/2 małego selera
– 2 nieduże pietruszki
– cukinia ( około 2 szklanek już po obraniu, wypestkowaniu i pokrojeniu w kostkę )
– 2 łyżki oleju
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1/2 cebuli
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– groszek ptysiowy lub grzanki
– posiekana natka pietruszki
Ziemniaki, seler i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cukinię myjemy, obieramy i pozbywamy się środka z nasionami, a resztę kroimy w podobną kostkę co poprzednie warzywa.
Pietruszkę i pora myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Wrzucamy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę.
Smażymy około 5 minut, do lekkiego zrumienienia warzyw.
Następnie warzywa zalewamy bulionem ( jeśli nie mamy bulionu warzywnego, możemy wlać przegotowaną wodę ).
Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną, około 15-20 minut .
Całość miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli nasza zupa okaże się zbyt gęsta możemy po trochu dolewać przegotowanej wody.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z groszkami ptysiowymi i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂