zupy

Zupa krem z białych warzyw

Bardzo lubimy zupy o konsystencji kremu, a to za sprawą sprytnego przemycania różnych nowych warzyw, których normalnie w kawałku nasz starszak nie ruszy 😉

Tym razem mam dla Was przepis na zupę krem z białych warzyw. 

Jeśli nie macie cukinii, śmiało możecie ją zastąpić np. kalafiorem.

 

zupa krem z białych warzyw

 

Zupa krem z białych warzyw:

– 2 średniej wielkości ziemniaki

– 1 por ( tylko biała część)

– 1/2 małego selera

– 2 nieduże pietruszki

– cukinia ( około 2 szklanek już po obraniu, wypestkowaniu i pokrojeniu w kostkę )

– 2 łyżki oleju

– 1 litr bulionu warzywnego

– 1/2 cebuli

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– groszek ptysiowy lub grzanki

– posiekana natka pietruszki

 

Ziemniaki,  seler i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Cukinię myjemy, obieramy i pozbywamy się środka z nasionami, a resztę kroimy w podobną kostkę co poprzednie warzywa.

Pietruszkę i pora myjemy, obieramy i kroimy w talarki.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.

Wrzucamy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę.

Smażymy około 5 minut, do lekkiego zrumienienia warzyw.

Następnie warzywa zalewamy bulionem ( jeśli nie mamy bulionu warzywnego, możemy wlać przegotowaną wodę ).

Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną, około 15-20 minut .

Całość miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli nasza zupa okaże się zbyt gęsta możemy po trochu dolewać przegotowanej wody.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z groszkami ptysiowymi i posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *