Kukurydza – jak ją gotować


Gotowana kukurydza chyba każdemu kojarzy się z wakacjami i naszym morzem, bo to właśnie tam najczęściej po nią sięgamy.

Często w wiadomościach prywatnych pytacie – jak powinno gotować się kukurydzę.

Jeszcze 5 lat temu robiłam największy błąd, tzn. gotowałam kukurydzę, tak jak gotuje się ziemniaki, czyli wkładałam kukurydzę do zimnej wody i wiecie co ??

Zawsze trwało to wieki, a przynajmniej 1,5 h i po tym czasie odechciewało się ją jeść.

Pewnego dnia spotkałam osobę, która naprawdę dobrze się na tym zna.

Starszy, miły Pan, który zawsze od maja do października prowadzi niewielki straganik z warzywami i owocami ze swojego ogrodu, z ogromną pasją opowiada o swoich zbiorach, co można zrobić np. ze śliwek, jabłek czy derenia i to właśnie On podpowiedział mi, jak powinno gotować się kukurydzę.

Spróbujcie sami 🙂

 

kukurydza - jak ją gotować

Kukurydza – jak ją gotować:

– 3 -4 kolby kukurydzy cukrowej

– woda

 

Do wysokiego i najlepiej wąskiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

W międzyczasie oczyszczamy kukurydzę z “włosków”, liści.

Jeśli mamy duże kolby kukurydzy można je przekroić na pół.

Gdy woda w garnku zacznie się gotować – wrzucamy nasze kolby.

Gotujemy kukurydzę 15 minut, najlepiej pod przykryciem.

Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kolby kukurydzy w wodzie jeszcze na 10 minut.

Wyjmujemy kolby, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.

Podajemy z masłem, solą lub ulubionymi przyprawami.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Obiad w 15 minut, czyli kurczak teriyaki z papryką i kukurydzą
June 04, 2018
Sałatka z kurczakiem i ananasem
May 29, 2017
Prosta sałatka z tuńczykiem
March 07, 2017
Na dobry początek – risotto z krewetkami
December 17, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe