
Kukurydza – jak ją gotować
Gotowana kukurydza chyba każdemu kojarzy się z wakacjami i naszym morzem, bo to właśnie tam najczęściej po nią sięgamy.
Często w wiadomościach prywatnych pytacie – jak powinno gotować się kukurydzę.
Jeszcze 5 lat temu robiłam największy błąd, tzn. gotowałam kukurydzę, tak jak gotuje się ziemniaki, czyli wkładałam kukurydzę do zimnej wody i wiecie co ??
Zawsze trwało to wieki, a przynajmniej 1,5 h i po tym czasie odechciewało się ją jeść.
Pewnego dnia spotkałam osobę, która naprawdę dobrze się na tym zna.
Starszy, miły Pan, który zawsze od maja do października prowadzi niewielki straganik z warzywami i owocami ze swojego ogrodu, z ogromną pasją opowiada o swoich zbiorach, co można zrobić np. ze śliwek, jabłek czy derenia i to właśnie On podpowiedział mi, jak powinno gotować się kukurydzę.
Spróbujcie sami 🙂
Kukurydza – jak ją gotować:
– 3 -4 kolby kukurydzy cukrowej
– woda
Do wysokiego i najlepiej wąskiego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie oczyszczamy kukurydzę z „włosków”, liści.
Jeśli mamy duże kolby kukurydzy można je przekroić na pół.
Gdy woda w garnku zacznie się gotować – wrzucamy nasze kolby.
Gotujemy kukurydzę 15 minut, najlepiej pod przykryciem.
Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kolby kukurydzy w wodzie jeszcze na 10 minut.
Wyjmujemy kolby, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
Podajemy z masłem, solą lub ulubionymi przyprawami.
Smacznego 🙂

