wypieki

Tort jednorożec

Tort jednorożec przygotowałam na drugie urodziny swojej córeczki – mała uwielbia koniki, kucyki.

Było to dla mnie oczywiste, że tort musi być właśnie w tym klimacie.

W pierwszej wersji tort chciałam obłożyć masą cukrową, ale zobaczyłam u Żanety z cupcakefactory.pl    przepis na krem maślany na bezie – spróbowałam i jak dla mnie jest idealny : idealnie sztywny, idealnie kremowy i co najważniejsze idealnie i z łatwością dekoruje się nim tort, a dla „tortowego świeżaka” takiego jak ja –  to bardzo ważne.

Przełożenie, czyli środek tortu przygotowałam na tradycyjnych smakach – kremówka, mascarpone i dżem porzeczkowy – dla przełamania słodkiego smaku.

Skusicie się?

 

tort jednorożec

 

Tort jednorożec:

Biszkopt:

– 4 jajka ( osobno białka i żółtka )

– 1/2 szklanki drobnego cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )

– 2/3 szklanki mąki pszennej

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

– tortownica o średnicy 21cm

 

Do wysokiej miski wlewamy białka i ubijamy je mikserem na wysokich obrotach.

Gdy z białek powstanie biała, sztywna piana to powoli, po łyżce dodajemy cukier – nie przerywamy miksowania.

Masa powinna stać się gęsta, błyszcząca i sztywna.

Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i cały czas miksujemy.

Mąki przesiewamy przez sito i dodajemy do masy – NIE miksujemy, tylko delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką mieszamy masę z mąkami, do czasu aż składniki połączą się.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy tłuszczem – dzięki temu nasz biszkopt będzie mógł z łatwością wspinać się po ściankach blaszki.

Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Po wyjęciu z piekarnika blaszkę opuszczamy z wysokości około 50 cm – jest to tzw biszkopt rzucany.

Odstawiamy biszkopt do wystudzenia – nie wyjmujemy z blaszki, dopiero jak całkowicie wystygnie ( polecam upiec biszkopt dzień przed przełożeniem tortu ).

 

Przełożenie ( czyli środek tortu ):

– 330 ml śmietanki 36 % ( 30 % też może być )

– 250 g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

 

Śmietanka kremówka musi być bardzo dobrze schłodzona, wtedy lepiej i szybciej się ubija.

Śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania sztywnej masy.

Do ubitej kremówki dodajemy mascarpone i miksujemy około 1 minuty na średnich obrotach – tak by składniki połączyły się.

Odstawiamy krem do lodówki.

 

Krem maślany na bezie:

– 6 białek ( użyłam z jajek roz. M )

– 1,5 szklanki cukru

– 450 g miękkiego masła

– szczypta soli

– barwniki spożywcze ( użyłam jasnoróżowego i niebieskiego w żelu, zaś złoty barwnik miałam w proszku ).

 

Do metalowej lub szklanej miski wlewamy białka, dodajemy cukier i szczyptę soli.

Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą – należy pamiętać, żeby wody nie było za dużo, nie może dotykać miski.

Trzepaczką ubijamy jajka, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści ( polecam metodę Żanety, nabrać odrobinę masy na palec i sprawdzić czy cukier się rozpuścił – jeśli będą wyczuwalne grudki cukru należy masę ubijać jeszcze przez 1-2 minuty ).

Po rozpuszczeniu cukru, miskę zdejmujemy z garnka i przy pomocy miksera ubijamy masę na sztywną, białą, gęstą pianę – taka właśnie jest beza.

Następnie na średnich obrotach miksujemy naszą bezę powoli dodając kawałki masła.

Miksowanie zajmie nam około 10-15 minut – w połowie tego czasu krem może wyglądać na zważony, ale tak ma być – nie przestajemy miksować.

Po kilku minutach krem zrobi się jednolity, błyszczący – to znak, że jest już gotowy.

Dzielimy krem na pół, a następnie jedną połówkę kremu dzielimy jeszcze na trzy części przekładając do mniejszych miseczek – barwimy krem na wybrane kolory i przekładamy krem do woreczków cukierniczych ( użyłam dużych 1,5 litrowych woreczków z zamknięciem tzw ziplockiem ) – tak przygotowane kremy wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.

 

Dodatkowo :

– 1 szklanka herbaty ( wystudzonej i posłodzonej – na 1 szklankę dałam 1 łyżeczkę miodu )

– 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki ( 200 g )

– 100 g białej masy cukrowej

– 15 g czarnej masy cukrowej ( wielkość orzecha włoskiego )

– 1 patyczek do szaszłyków i 2 wykałaczki

– kilka kropel wódki

Złożenie tortu :

Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

Pierwszy blat umieszczamy na podkładce do tortu i mocno nasączamy go przestudzoną herbatą.

Następnie smarujemy biszkopt dżemem – użyłam po  pół słoiczka na pierwszy i drugi blat.

Na dżem wykładamy połowę kremu ze śmietanki i mascarpone.

Na krem z mascarpone wykładamy drugi blat biszkoptu i postępujemy dokładnie tak samo, jak z pierwszym.

Na wierzch układamy trzeci blat ciasta, nasączamy go herbatą i wkładamy tak przygotowany tort do lodówki na minimum pół godziny – tort musi „osiąść” przed obłożeniem go kremem maślanym, w innym razie tort nam popęka.

 

W międzyczasie przygotowujemy uszy i róg z masy cukrowej dla naszego jednorożca.

z 3/4 ilości masy cukrowej rozwałkowujemy długi wałek o średnicy ok. 1 cm, najlepiej, aby z jednej strony był trochę grubszy – to będzie podstawa naszego rogu.

Na patyk do szaszłyków zaczynamy nawijać nasz wałeczek, skręcamy dookoła, tym samym formując róg.

Pozostałą część masy cukrowej rozwałkowujemy i wycinamy kształt uszu – wycinałam uszy jednorożca od dużej łyżki.

Następnie rozpuszczamy odrobinę złotego barwnika w kilku kroplach wódki i przy pomocy pędzelka malujemy  róg i uszy na złoto.

Uszy nabijamy na wykałaczki – aby uszy i róg nie odkształciły się, to polecam wbić  je na duże jabłko do czasu dekorowania naszego tortu.

Przy pomocy szpatułki cukierniczej lub silikonowej szpatułki nakładamy biały krem maślany na tort – delikatnie rozsmarowujemy go po wierzchu i na bokach – do wyrównania powierzchni użyłam szpatuły cukierniczej.

Następnie rozpoczynamy dekorowanie kolorowymi kremami – aby uzyskać kolorowe rozetki użyłam tylek cukierniczych ( Wilton 1M, 109 i 2A).

Z czarnej masy cukrowej formujemy brewki naszego jednorożca.

Na koniec wkładamy na środek róg, po bokach uszy i delikatnie przytwierdzamy brwi.

 

Tort jest już gotowy 🙂

 

A tak wygląda tort jednorożec po przekrojeniu 🙂

 

tort jednorożec środek

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *