Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
Mam dla Was kolejną propozycję z serii ” Halloween”.
Słodkie potworki.
Oczywiście jest to tylko inspiracja i zamiast potworków możecie zrobić dowolne kształty.
A chodzi głównie o to, by pokazać Wam, jak w prosty i fajny sposób można wykorzystać nadmiar białek, które zostają np. po przygotowaniu ciasta kruchego.
Słodkie bezowe potworki :
-2 białka jajka
– szczypta soli
– 1/2 szklanki cukru ( najlepiej drobnego cukru do wypieków )
Dodatkowo:
– zielony barwnik w żelu
– słodkie, cukrowe oczy lub dowolna kolorowa posypka
Białka jajek przelewamy do wysokiej miski, wsypujemy szczyptę soli i całość miksujemy.
Gdy białka będą już ubite na sztywną, białą pianę, to powoli – łyżka po łyżce – do masy wsypujemy cukier.
Cały czas miksujemy mikserem na wysokich obrotach.
Masa po ubiciu powinna być gęsta, błyszcząca – jeśli nie macie pewności czy cukier rozpuścił się – to polecam wziąć odrobinę masy pod palce – jeśli cukier będzie nadal wyczuwalny to znak, że masa powinna być ubijana jeszcze przez 1-2 minuty.
Do ubitej masy dodajemy odrobinę zielonego barwnika w żelu i całość mieszamy silikonową szpatułką.
Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego ( tym razem nie dawałam żadnej końcówki ) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy masy ( coś na kształt małych kupek ;P )
Każdy kleks przyozdabiamy cukrowymi oczami i posypkami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 2 godziny – bezików nie pieczemy, musimy je tylko dobrze wysuszyć.
Po tym czasie sprawdzamy czy beziki nadal się kleją lub są z zewnątrz miękkie – jeśli tak, to wymagają jeszcze suszenia.
Po wysuszeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Dziękuje za miłe słowa. Pozdrawiam
Bartłomiej
Jestem zachwycony tym pomysłem. Bardzo prosty przepis, a potworki są naprawdę świetne!