Desery,  wypieki

Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka

Mam dla Was kolejną propozycję z serii ” Halloween”.

Słodkie potworki.

Oczywiście jest to tylko inspiracja i zamiast potworków możecie zrobić dowolne kształty.

A chodzi głównie o to, by pokazać Wam, jak w prosty i fajny sposób można wykorzystać nadmiar białek, które zostają np. po przygotowaniu ciasta kruchego.

 

słodkie bezowe potworki

 

Słodkie bezowe potworki :

-2 białka jajka

– szczypta soli

– 1/2 szklanki cukru ( najlepiej drobnego cukru do wypieków )

Dodatkowo:

– zielony barwnik w żelu

– słodkie, cukrowe oczy lub dowolna kolorowa posypka

 

Białka jajek przelewamy do wysokiej miski, wsypujemy szczyptę soli i całość miksujemy.

Gdy białka będą już ubite na sztywną, białą pianę, to powoli – łyżka po łyżce – do masy wsypujemy cukier.

Cały czas miksujemy mikserem na wysokich obrotach.

Masa po ubiciu powinna być gęsta, błyszcząca – jeśli nie macie pewności czy cukier rozpuścił się – to polecam wziąć odrobinę masy pod palce – jeśli cukier będzie nadal wyczuwalny to znak, że masa powinna być ubijana jeszcze przez 1-2 minuty.

Do ubitej masy dodajemy odrobinę zielonego barwnika w żelu i całość mieszamy silikonową szpatułką.

Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego ( tym razem nie dawałam żadnej końcówki ) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy masy ( coś na kształt małych kupek ;P )

Każdy kleks przyozdabiamy cukrowymi oczami i posypkami.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 2 godziny – bezików nie pieczemy, musimy je tylko dobrze wysuszyć.

Po tym czasie sprawdzamy czy beziki nadal się kleją lub są z zewnątrz miękkie – jeśli tak, to wymagają jeszcze suszenia.

Po wysuszeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

 

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *