Ciastka sezamowo – czekoladowe
Ciastka sezamowo – czekoladowe podbiły nasze serca – z kilku powodów.
Po pierwsze: ilość sezamu nie przytłacza – nie należę do fanów popularnych „sezamków”, ale sezam w potrawach i wypiekach bardzo lubię.
Po drugie: te ciastka można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.
Po trzecie: jeśli uda wam się przetrzymać je dłużej ( o ile zaraz nie zostaną zjedzone ), to możecie cieszyć się ich kruchością – ciastka nie łapią wilgoci i dzięki temu, przez długi czas pozostają kruche.
Skusicie się?
Ciastka sezamowo – czekoladowe:
– 120 g masła o temperaturze pokojowej
– 1/2 szklanki drobnego cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
– 1 jajko
– 1/2 szklanki ziaren sezamu
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1/2 tabliczki czekolady ( 50 g – może być czekolada mleczna lub gorzka )
Masło i cukier miksujemy, do czasu aż powstanie jasna masa, przypominająca puch.
Następnie dodajemy pozostałe składniki : jajko, sezam, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – całość zagniatamy do czasu, aż składniki dobrze połączą się.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki – możemy zetrzeć czekoladę na tarce o dużych oczkach, ale ja lubię czekoladę posiekać, ponieważ ma ona wtedy nieregularne kształty.
Posiekaną czekoladę dodajemy do ciasta i jeszcze chwilę zagniatamy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Z ciasta odrywamy małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, układamy je na blasze i spłaszczamy dłonią.
Pamiętajmy, żeby ciastka układać w dość dużych odstępach, ponieważ sporo urosną.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez około 15-18 minut – do lekkiego zrumienienia.
Smacznego 🙂