mała piekarnia,  przystawki

Odrywany chlebek ziołowy

Odrywany chlebek ziołowy sprawdzi się nie tylko jako dodatek do przekąsek, ale przede wszystkim jest to świetna alternatywa do tradycyjnego chleba.

Gwarantuję, że podany na ciepło zniknie błyskawicznie.

 

odrywany chlebek ziołowy

 

Odrywany chlebek ziołowy:

– 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 450 g ) plus 1/2 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta

– 2 jajka ( najlepiej o temperaturze pokojowej )

 – 1 szklanka letniego mleka ( 250 ml)

– 4 łyżki masła ( najlepiej o temperaturze pokojowej )

– 1/2 łyżeczki cukru

– 1/2 łyżeczki soli

– 15 g świeżych drożdży ( lub 7 g suchych drożdży )

Dodatkowo na farsz:

– 4 łyżki masła

– pęczek natki pietruszki

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżki startego sera ( może być mozzarella, grana padano )

 

Do dużej miski  ( metalowej lub szklanej ) wlewamy mleko i dodajemy drożdże i cukier – mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się w mleku.

Następnie dodajemy jajka, masło, mąkę i sól i wyrabiamy ciasto – wyrabiamy przez około 10-15 minut – ciasto ma być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk – w razie konieczności podsypujemy ciasto mąką.

Ciasto wkładamy do miski delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na minimum 45- 60 minut ( u mnie takim ciepłym miejscem, bez przeciągów jest podłoga w łazience lub wkładam miskę z ciastem pod kołdrę ).

W międzyczasie przygotowujemy farsz:

W niedużym garnku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu garnek zestawiamy z ognia.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Do garnka dodajemy posiekaną natkę pietruszki i czosnek.

Przyprawiamy solą i całość mieszamy, aby natka pietruszki dobrze pokryła się roztopionym masłem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to wykładamy je na blat oprószony mąką, chwilę zagniatamy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.

Wykładamy na ciasto przygotowany wcześniej farsz, posypujemy tartym serem i kroimy je w 8-9 cm paski i układamy je jeden na drugim.

Tak przygotowane paski kroimy w kostkę o długości około 10 cm i układamy je pionowo do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy jeszcze na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie pieczemy nasz chlebek w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 -35 minut – chlebek powinien się zarumienić.

 

Podajemy jeszcze ciepły.

Smacznego 🙂

 

 

chlebek ziołowy krok po kroku

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *