Odrywany chlebek ziołowy
Odrywany chlebek ziołowy sprawdzi się nie tylko jako dodatek do przekąsek, ale przede wszystkim jest to świetna alternatywa do tradycyjnego chleba.
Gwarantuję, że podany na ciepło zniknie błyskawicznie.
A w okresie letnim spróbuj podać go do grilla.
Odrywany chlebek ziołowy:
– 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 450 g ) plus 1/2 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta
– 2 jajka ( najlepiej o temperaturze pokojowej )
– 1 szklanka letniego mleka ( 250 ml)
– 4 łyżki masła ( najlepiej o temperaturze pokojowej )
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 15 g świeżych drożdży ( lub 7 g suchych drożdży )
Dodatkowo na farsz:
– 4 łyżki masła
– pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżki startego sera ( może być mozzarella, grana padano )
Do dużej miski ( metalowej lub szklanej ) wlej mleko i dodaj drożdże i cukier – wymieszaj, aż drożdże rozpuszczą się w mleku.
Następnie dodaj jajka, masło, mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto – zagniataj przez około 10-15 minut – ciasto ma być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk – w razie konieczności podsyp mąką.
Ciasto włóż do miski delikatnie oprószonej mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na minimum 45- 60 minut ( u mnie takim ciepłym miejscem, bez przeciągów jest podłoga w łazience lub wkładam miskę z ciastem pod kołdrę ).
W międzyczasie przygotuj farsz.
W niedużym garnku rozpuść masło, a następnie zestaw garnek z ognia.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki i czosnek.
Przypraw solą i całość wymieszaj, aby natka pietruszki dobrze pokryła się roztopionym masłem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to wyłóż je na blat oprószony mąką.
Krótko zagniataj, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej farsz, posyp tartym serem.
Pokrój je w 8-9 cm paski i ułóż je jeden na drugim.
Tak przygotowane paski pokrój w kostkę o długości około 10 cm i ułóż je pionowo do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto odstaw jeszcze na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie piecz chlebek w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 -35 minut – chlebek powinien się zarumienić.
Podawaj jeszcze ciepły.
Smacznego 🙂