Najprostsze ciastka
Najprostsze ciastka jakie mogą być i tylko tak mogłam je nazwać 😉
Produkty są proste, nieskomplikowane, a samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, zaś ciastka są delikatnie chrupiące i bardzo maślane.
Najprostsze ciastka:
– 120 g zimnego masła
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 niepełna szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum pół godziny ( można przechowywać w lodówce do 2 dni).
Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki.
Tak przygotowane kulki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
Spłaszczamy nasze kulki delikatnie dłonią, a następnie przy pomocy widelca robimy wzorek na ciastkach.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 12-15 minut – do lekkiego zrumienienia.
Smacznego 🙂
One Comment
Pingback: