wypieki

Proste, małe pączusie – idealne na jeden kęs

Proste, małe pączusie – idealne na jeden kęs – nie znam osoby, która by ich nie lubiła.

Są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków – smakują tak samo, ale ich rozmiar sprawia, że możemy pozwolić sobie na 2-3 sztuki i nie będziemy czuć się ociężale.

Błyskawicznie przygotujemy ciasto na te słodkie maluchy.

Pączusie można obsypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub czekoladą – u mnie w wersji z cukrem pudrem.

 

Proste małe pączusie - idealne na jeden kęs

 

 

Proste, małe pączusie:

( ok. 40 – 50 sztuk )

– 17 g świeżych drożdży

– 2 łyżki cukru

– 3 żółtka

– 1/2 szklanki ciepłego mleka

– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

– 3 łyżki masła ( ok. 50 g )

– szczypta soli

Dodatkowo:

– cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Drożdże kruszymy do dużej miski i zasypujemy cukrem.

Następnie dodajemy ciepłe mleko ( można je trochę podgrzać, ale uwaga – nie może być gorące ).

Do miski dodajemy mąkę, sól i żółtka – całość zagniatamy przez około 2 minuty.

Na koniec dodajemy małymi partiami masło i nadal zagniatamy.

Ciasto powinno być elastyczne, błyszczące i nie może kleić się do rąk ( jeśli tak jest, to podsypujemy odrobiną mąki i nadal zagniatamy ).

Wyrabianie ciasta powinno potrwać około 10 – 15 minut.

Jeśli używacie robota kuchennego – do misy miksera umieszczajcie produkty w tej samej kolejności co przy tradycyjnym wyrabianiu ciasta.

 

Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i przy pomocy kieliszka wykrawamy małe kółka.

Kółeczka przykrywamy ściereczką i w międzyczasie rozgrzewamy na szerokiej patelni olej.

Idealna temperatura oleju do smażenia to 170 stopni, ale jeśli nie macie termometru wystarczy na olej wrzucić kawałek chleba – jeśli zacznie skwierczeć olej jest już dostatecznie rozgrzany.

Smażymy pączusie na złoty kolor przez około 1-2 minuty z każdej ze stron ( po rozgrzaniu oleju zmniejszam o połowę moc palnika ).

Usmażone pączusie wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

 

Na koniec, po przestudzeniu obtaczamy pączusie w cukrze pudrze.

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *