Proste, małe pączusie – idealne na jeden kęs


Proste, małe pączusie – idealne na jeden kęs – nie znam osoby, która by ich nie lubiła.

Są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków – smakują tak samo, ale ich rozmiar sprawia, że możemy pozwolić sobie na 2-3 sztuki i nie będziemy czuć się ociężale.

Błyskawicznie przygotujemy ciasto na te słodkie maluchy.

Pączusie można obsypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub czekoladą – u mnie w wersji z cukrem pudrem.

 

Proste małe pączusie - idealne na jeden kęs

 

 

Proste, małe pączusie:

( ok. 40 – 50 sztuk )

– 17 g świeżych drożdży

– 2 łyżki cukru

– 3 żółtka

– 1/2 szklanki ciepłego mleka

– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

– 3 łyżki masła ( ok. 50 g )

– szczypta soli

Dodatkowo:

– cukier puder

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Drożdże kruszymy do dużej miski i zasypujemy cukrem.

Następnie dodajemy ciepłe mleko ( można je trochę podgrzać, ale uwaga – nie może być gorące ).

Do miski dodajemy mąkę, sól i żółtka – całość zagniatamy przez około 2 minuty.

Na koniec dodajemy małymi partiami masło i nadal zagniatamy.

Ciasto powinno być elastyczne, błyszczące i nie może kleić się do rąk ( jeśli tak jest, to podsypujemy odrobiną mąki i nadal zagniatamy ).

Wyrabianie ciasta powinno potrwać około 10 – 15 minut.

Jeśli używacie robota kuchennego – do misy miksera umieszczajcie produkty w tej samej kolejności co przy tradycyjnym wyrabianiu ciasta.

 

Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i przy pomocy kieliszka wykrawamy małe kółka.

Kółeczka przykrywamy ściereczką i w międzyczasie rozgrzewamy na szerokiej patelni olej.

Idealna temperatura oleju do smażenia to 170 stopni, ale jeśli nie macie termometru wystarczy na olej wrzucić kawałek chleba – jeśli zacznie skwierczeć olej jest już dostatecznie rozgrzany.

Smażymy pączusie na złoty kolor przez około 1-2 minuty z każdej ze stron ( po rozgrzaniu oleju zmniejszam o połowę moc palnika ).

Usmażone pączusie wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

 

Na koniec, po przestudzeniu obtaczamy pączusie w cukrze pudrze.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Prosty chleb z nasionami chia i jagodami goi
March 12, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
September 18, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Krążki cebulowe
March 03, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe