Drugie dania,  przekąski

Domowe frytki z piekarnika

Chrupiące na zewnątrz  i miękkie w środku, pachnące ziołami – idealne.

Takie właśnie są domowe frytki z piekarnika.

 

 

domowe frytki z piekarnika

 

Domowe frytki z piekarnika:

– ziemniaki

– ulubione przyprawy ( dałam świeży rozmaryn i tymianek )

– sól – do obgotowania ziemniaków

– 2 łyżki oleju

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki ( lub ćwiartki jeśli taką formę lubicie ).

Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy pokrojone ziemniaki i wsypujemy sól ( na kilogram nieobranych ziemniaków daję płaską łyżeczkę soli ).

Doprowadzamy ziemniaki do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.

Blachę ( najlepsza ta duża płaska od piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia.

 

Obgotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na blachę.

Posypujemy ulubionymi ziołami, odrobiną soli i skrapiamy olejem – mieszamy ziemniaki delikatnie łopatką, żeby ich nie połamać – ważne, żeby każda frytka była oblepiona olejem i ziołami.

Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 -25 minut – do zrumienienia – co jakiś czas mieszamy mieszamy frytki podczas pieczenia.

 

Podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionym sosem np. czosnkowym.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *