Domowe frytki z piekarnika
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pachnące ziołami – idealne.
Takie właśnie są domowe frytki z piekarnika.
Domowe frytki z piekarnika:
– ziemniaki
– ulubione przyprawy ( dałam świeży rozmaryn i tymianek )
– sól – do obgotowania ziemniaków
– 2 łyżki oleju
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki ( lub ćwiartki jeśli taką formę lubicie ).
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy pokrojone ziemniaki i wsypujemy sól ( na kilogram nieobranych ziemniaków daję płaską łyżeczkę soli ).
Doprowadzamy ziemniaki do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Blachę ( najlepsza ta duża płaska od piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia.
Obgotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na blachę.
Posypujemy ulubionymi ziołami, odrobiną soli i skrapiamy olejem – mieszamy ziemniaki delikatnie łopatką, żeby ich nie połamać – ważne, żeby każda frytka była oblepiona olejem i ziołami.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 -25 minut – do zrumienienia – co jakiś czas mieszamy mieszamy frytki podczas pieczenia.
Podajemy jeszcze ciepłe, z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego 🙂