
Prosty chleb z nasionami chia i jagodami goi
Dzięki przepisowi na chleb z garnka polubiłam domowe pieczywo do tego stopnia, że nie trzymam się sztywno przepisu, tylko kombinuję.
Mieszam mąki – pszenną z żytnią, mieszam różne ziarna i przyprawy.
A na zakończenie tych kombinacji powstał pyszny, prosty chleb – z dużą ilością ziaren.
Jest dość ciężki i mokry.
Koniecznie musicie go wypróbować.
Prosty chleb z nasionami chia i jagodami goi:
– 1 szklanka mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml )
– 1 szklanka mąki żytniej
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 300 ml ciepłej wody ( ale uwaga – nie może być gorąca )
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– po 2 łyżki : białego sezamu, słonecznika łuskanego, jagód goi, siemienia lnianego i nasion chia
Dodatkowo: po 1 łyżce siemienia lnianego, słonecznika i sezamu
W dużej szklanej lub metalowej misce mieszamy mąki, drożdże, cukier i sól.
Następnie dodajemy ciepłą wodę i wszystkie nasiona.
Całość mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do czasu, aż wszystkie składniki połączą się.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w misce i odkładamy na kuchenny blat na 12 godzin ( ciasto należy przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą ).
Po tym czasie blachę keksówkę ( u mnie o wymiarach 10 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.
Na dno blachy wsypujemy po pół łyżki słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.
Przy pomocy silikonowej szpatułki przekładamy ciasto do blaszki – rozkładamy równomiernie i pozostałą część nasion posypujemy wierzch chleba.
Pieczemy chleb około 40 minut ( pierwsze 20 minut polecam blaszkę przykryć folią aluminiową, żeby wierzch naszego chleba nie spalił się).
Upieczony chleb wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego 🙂

