chleb z nasionami chia i jagodami goi
mała piekarnia

Prosty chleb z nasionami chia i jagodami goi

Dzięki przepisowi na chleb z garnka polubiłam domowe pieczywo do tego stopnia, że nie trzymam się sztywno przepisu, tylko kombinuję.

Mieszam mąki – pszenną z żytnią, mieszam różne ziarna i przyprawy.

A na zakończenie tych kombinacji powstał pyszny, prosty chleb – z dużą ilością ziaren.

Jest dość ciężki i mokry.

Koniecznie musicie go wypróbować.

prosty chleb z nasionami chia i jagodami goi

 

Prosty chleb z nasionami chia i jagodami goi:

– 1 szklanka mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml )

– 1 szklanka mąki żytniej

– 1 łyżeczka drożdży instant

– 300 ml ciepłej wody ( ale uwaga – nie może być gorąca )

– 1/2 łyżeczki cukru

– 1/2 łyżeczki soli

po 2 łyżki : białego sezamu, słonecznika łuskanego, jagód goi, siemienia lnianego i nasion chia

Dodatkowo: po 1 łyżce siemienia lnianego, słonecznika i sezamu

 

 

W dużej szklanej lub metalowej misce mieszamy mąki, drożdże, cukier i sól.

Następnie dodajemy ciepłą wodę i wszystkie nasiona.

Całość mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do czasu, aż wszystkie składniki połączą się.

Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w misce i odkładamy na kuchenny blat na 12 godzin ( ciasto należy przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą ).

 

Po tym czasie blachę keksówkę ( u mnie o wymiarach 10 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.

Na dno blachy wsypujemy po pół łyżki słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.

Przy pomocy silikonowej szpatułki przekładamy ciasto do blaszki – rozkładamy równomiernie i pozostałą część nasion posypujemy wierzch chleba.

 

Pieczemy chleb około 40 minut ( pierwsze 20 minut polecam blaszkę przykryć folią aluminiową, żeby wierzch naszego chleba nie spalił się).

 

Upieczony chleb wykładamy na kratkę do wystudzenia.

 

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.