wypieki

Bułeczki – zajączki

Śliczne, delikatnie maślane, po prostu pyszne bułeczki – zajączki.

Na Wielkanocny stół, ale i do niedzielnego śniadania będą idealne.

Na pewno na buźkach waszych pociech pojawi się uśmiech, a same bułeczki zostaną pochłonięte ze smakiem.

 

 

bułeczki zajączki

 

 

Bułeczki – zajączki:

( porcja na 8 – 10 sztuk )

• 15g świeżych drożdży

• 1 łyżeczka cukru

• 1 i 1/2 szklanki mąki ( ok. 250g )

• 1 jajko

• 1/2 szklanki letniego mleka ( 120 ml )

• szczypta soli

• 2 łyżki miękkiego masła

 

Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka – mieszamy, do czasu aż się rozpuszczą – NIE przygotowujemy zaczynu.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i mleko – chwilę wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki połączą się.

Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne, błyszczące ciasto ( potrwa to około 10-15 minut).

Ciasto wkładamy do  miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 70-90 minut ( ciasto powinno podwoić swoją objętość ).

Po tym czasie wykładamy na blat ciasto i zagniatamy jeszcze przez około 2 minuty.

Ciasto dzielimy na 8 – 10 równych kawałków.

Każdy kawałek rozwałkowujemy na długość około 25  – 30cm i grubość 0,5 -1 cm, łapiemy za końce i skręcamy ciasto dwukrotnie.

Układamy już skręcone kawałki ciasta, delikatnie rozchylamy końce – formując tym samym uszy naszych zajączków.

!! należy pamiętać, aby bułeczki układać w dość dużych odstępach od siebie – podczas pieczenia sporo urosną !!

Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na około 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Na koniec każdą bułeczkę – zajączka smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy przez około 15 – 17 minut – aż bułeczki lekko się zarumienią.

 

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *