
Bułeczki – zajączki
Śliczne, delikatnie maślane, po prostu pyszne bułeczki – zajączki.
Na Wielkanocny stół, ale i do niedzielnego śniadania będą idealne.
Na pewno na buźkach waszych pociech pojawi się uśmiech, a same bułeczki zostaną pochłonięte ze smakiem.
Bułeczki – zajączki:
( porcja na 8 – 10 sztuk )
• 15g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki mąki ( ok. 250g )
• 1 jajko
• 1/2 szklanki letniego mleka ( 120 ml )
• szczypta soli
• 2 łyżki miękkiego masła
Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka – mieszamy, do czasu aż się rozpuszczą – NIE przygotowujemy zaczynu.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i mleko – chwilę wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki połączą się.
Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne, błyszczące ciasto ( potrwa to około 10-15 minut).
Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 70-90 minut ( ciasto powinno podwoić swoją objętość ).
Po tym czasie wykładamy na blat ciasto i zagniatamy jeszcze przez około 2 minuty.
Ciasto dzielimy na 8 – 10 równych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na długość około 25 – 30cm i grubość 0,5 -1 cm, łapiemy za końce i skręcamy ciasto dwukrotnie.
Układamy już skręcone kawałki ciasta, delikatnie rozchylamy końce – formując tym samym uszy naszych zajączków.
!! należy pamiętać, aby bułeczki układać w dość dużych odstępach od siebie – podczas pieczenia sporo urosną !!
Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na koniec każdą bułeczkę – zajączka smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy przez około 15 – 17 minut – aż bułeczki lekko się zarumienią.
Smacznego 🙂

