Babka ucierana
Bardzo dobra babka ucierana – wilgotna, zwarta, mięsista.
Jedna z lepszych jakie jadłam.
Przepis na tę babkę znalazłam w książce „Kuchnia polska” z 1982 roku.
Babka ucierana:
– 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej ( 200g )
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ( 50 g )
– 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej ( 100g )
– 4 jajka ( osobno żółtka i białka )
– 1/2 szklanki cukru ( 120 g )
– 1 łyżka cukru waniliowego
– kilka kropel soku z cytryny
– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki śmietany 18%
– szczypta soli
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
Formę do babki ( podstawa o średnicy 11cm, zaś góra 23 cm ) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą – nadmiar bułki wytrzepujemy z formy.
Masło ucieramy na jasną masę.
Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową i śmietanę – całość ucieramy do czasu, aż składniki połączą się ( jeśli miksujemy mikserem, to należy pamiętać, że obroty powinny być wolne, maksymalnie średnie, żeby za bardzo nie napowietrzyć ciasta ).
Do masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy – powstanie gęste i zwarte ciasto.
W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek – całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką – mieszamy aż masy dokładnie połączą się.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.
Blachę wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 – 45 minut w 170 stopniach ( po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło ).
Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do lekkiego wystudzenia, a dopiero potem wykładamy ciasto z formy.
Oprószamy obficie cukrem pudrem.
Smacznego:)