wypieki

Babka ucierana

Bardzo dobra babka ucierana – wilgotna, zwarta, mięsista.

Jedna z lepszych jakie jadłam.

Przepis na tę babkę znalazłam w książce „Kuchnia polska” z 1982 roku.

babka ucierana

 

Babka ucierana:

– 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej ( 200g )

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ( 50 g )

– 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej  ( 100g )

– 4 jajka ( osobno żółtka i białka )

– 1/2 szklanki cukru ( 120 g )

– 1 łyżka cukru waniliowego

– kilka kropel soku z cytryny

– 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromatu waniliowego

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 łyżki śmietany 18%

– szczypta soli

 

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

Formę do babki ( podstawa o średnicy 11cm, zaś góra 23 cm ) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą – nadmiar bułki wytrzepujemy z formy.

Masło ucieramy na jasną masę.

Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, pastę waniliową i śmietanę – całość ucieramy do czasu, aż składniki połączą się ( jeśli miksujemy mikserem, to należy pamiętać, że obroty powinny być wolne, maksymalnie średnie, żeby za bardzo nie napowietrzyć ciasta ).

Do masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy – powstanie gęste i zwarte ciasto.

W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.

Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek – całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką – mieszamy aż masy dokładnie połączą się.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.

Blachę wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 – 45 minut w 170 stopniach ( po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło ).

Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do lekkiego wystudzenia, a dopiero potem wykładamy ciasto z formy.

Oprószamy obficie cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *