Na różne okazje,  przekąski

Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną wyglądają bardzo efektownie, a najfajniejsze w nich jest to, że przygotowanie ich jest bajecznie proste i szybkie.

Takie marchewki można zrobić w wersji na słono lub słodko ( zamiast wspomnianej pasty jajecznej – „marchewki” możecie napełnić np bitą śmietaną ).

 

marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

 

Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 jajko

Pasta jajeczna:

– 2 duże jajka ugotowane na twardo

– 1 łyżka majonezu

– szczypiorek

– sól, pieprz

– kilka gałązek natki pietruszki

 

Ciasto francuskie kroimy na paski wzdłuż dłuższego boku –  pasek o szerokości około 2 cm.

Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek (jeśli takich nie mamy, można zrobić domowym sposobem stożki z folii aluminiowej).

Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 12-15 minut (ciasto pieczemy na złoty kolor).

W międzyczasie ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, drobno siekamy i przekładamy do miseczki.

Do jajek dodajemy majonez, szczypiorek.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – całość dobrze mieszamy.

Każde ciastko napełniamy pastą jajeczną (napełniłam woreczek strunowy pastą jajeczną, jeden róg woreczka odcięłam i wyciskałam pastę prosto do marchewek z ciasta francuskiego).

Na koniec każdą napełnioną marchewkę dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

 

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *