Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną wyglądają bardzo efektownie, a najfajniejsze w nich jest to, że przygotowanie ich jest bajecznie proste i szybkie.
Takie marchewki można zrobić w wersji na słono lub słodko ( zamiast wspomnianej pasty jajecznej – „marchewki” możecie napełnić np bitą śmietaną ).
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 jajko
Pasta jajeczna:
– 2 duże jajka ugotowane na twardo
– 1 łyżka majonezu
– szczypiorek
– sól, pieprz
– kilka gałązek natki pietruszki
Ciasto francuskie kroimy na paski wzdłuż dłuższego boku – pasek o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek (jeśli takich nie mamy, można zrobić domowym sposobem stożki z folii aluminiowej).
Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 12-15 minut (ciasto pieczemy na złoty kolor).
W międzyczasie ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, drobno siekamy i przekładamy do miseczki.
Do jajek dodajemy majonez, szczypiorek.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – całość dobrze mieszamy.
Każde ciastko napełniamy pastą jajeczną (napełniłam woreczek strunowy pastą jajeczną, jeden róg woreczka odcięłam i wyciskałam pastę prosto do marchewek z ciasta francuskiego).
Na koniec każdą napełnioną marchewkę dekorujemy gałązkami natki pietruszki.
Smacznego 🙂