przekąski,  śniadania

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim  zawsze kojarzyły mi się ze śniadaniem czasochłonnym i trudnym.

Nic bardziej mylnego.

A to wszystko zasługa dobrej organizacji w kuchni.

Poniżej rozpisałam krok po kroku jak ja wykonuję takie danie.

Przekonajcie się sami, że to wcale nie jest takie trudne, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.

 

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim:

(2 porcje )

– 10 zielonych szparagów

– 2 jajka

– 1 łyżka octu

Sos holenderski:

– 2 żółtka

– 3 łyżki masła ( ok. 45-50g )

– 1 płaska łyżka soku z cytryny

– sól, pieprz

 

Do dwóch niedużych garnków nalewamy wody i ustawiamy na gazie ( w jednym będziemy gotować szparagi, zaś w drugim przygotujemy jajko w koszulce ).

Sos holenderski: w niedużym rondelku roztapiamy masło, gdy powstanie piana ściągamy rondel z gazu i łyżką ściągamy pianę.

W niedużej misce ubijamy żółtka razem z sokiem z cytryny.

Następnie dodajemy w małych porcjach roztopione masło i cały czas ubijamy – sos powinien zgęstnieć.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy we wrzątku przez około 3 minuty.

Po tym czasie odcedzamy.

Większe szparagi można przekroić na pół.

 

Jajko w koszulce : do garnka z gotującą się wodą wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy moc palnika.

Do małej miseczki wbijamy po jednym jajku, łyżką robimy wir w garnku z gorącą wodą i szybkim, pewnym ruchem wlewamy jajko w środek wiru.

Gotujemy jajko przez 2,5 – 3 minuty – po tym czasie łyżką cedzakową wyciągamy ugotowane jajko.

Postępujemy tak samo z kolejnym jajkiem.

 

Na talerz wykładamy ugotowane szparagi, a na nie jajko i całość polewamy sosem holenderskim.

Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *