Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim zawsze kojarzyły mi się ze śniadaniem czasochłonnym i trudnym.
Nic bardziej mylnego.
A to wszystko zasługa dobrej organizacji w kuchni.
Poniżej rozpisałam krok po kroku jak ja wykonuję takie danie.
Przekonajcie się sami, że to wcale nie jest takie trudne, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim:
(2 porcje )
– 10 zielonych szparagów
– 2 jajka
– 1 łyżka octu
Sos holenderski:
– 2 żółtka
– 3 łyżki masła ( ok. 45-50g )
– 1 płaska łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Do dwóch niedużych garnków nalewamy wody i ustawiamy na gazie ( w jednym będziemy gotować szparagi, zaś w drugim przygotujemy jajko w koszulce ).
Sos holenderski: w niedużym rondelku roztapiamy masło, gdy powstanie piana ściągamy rondel z gazu i łyżką ściągamy pianę.
W niedużej misce ubijamy żółtka razem z sokiem z cytryny.
Następnie dodajemy w małych porcjach roztopione masło i cały czas ubijamy – sos powinien zgęstnieć.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy we wrzątku przez około 3 minuty.
Po tym czasie odcedzamy.
Większe szparagi można przekroić na pół.
Jajko w koszulce : do garnka z gotującą się wodą wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy moc palnika.
Do małej miseczki wbijamy po jednym jajku, łyżką robimy wir w garnku z gorącą wodą i szybkim, pewnym ruchem wlewamy jajko w środek wiru.
Gotujemy jajko przez 2,5 – 3 minuty – po tym czasie łyżką cedzakową wyciągamy ugotowane jajko.
Postępujemy tak samo z kolejnym jajkiem.
Na talerz wykładamy ugotowane szparagi, a na nie jajko i całość polewamy sosem holenderskim.
Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Smacznego 🙂
One Comment
Julianna
Nigdy wcześniej nie robiłam sosu holenderskiego – mój faworyt!