Pancakes


Amerykańskie pancakes to placuszki mięciutkie, lekkie i puszyste.

Proste w przygotowaniu.

Idealnie sprawdzą się na śniadanie, choć u nas dzieciaki chętnie je jedzą na podwieczorek 😉

Koniecznie podawane z syropem klonowym.

 

pancakes

 

Pancakes:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 i 1/2 szklanki mleka

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 łyżek rozpuszczonego masła ( ok. 75g )

– 2 płaskie łyżki cukru pudru

– szczypta soli

Dodatkowo:

– syrop klonowy

– cukier puder

– owoce

 

Do wysokiej miski wbijamy jajka i chwilę roztrzepujemy rózgą kuchenną.

Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia – całość mieszamy do pozbycia się grudek mąki.

Tak przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie smażymy na teflonowej patelni, na średniej mocy palnika – tak, żeby pancakes urosły i się nie spaliły.

Przy smażeniu nie używamy dodatkowego tłuszczu.

Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, placuszki przewracamy na drugą stronę.

 

Na koniec polewamy syropem klonowym lub obsypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubione owoce.

 

Smacznego 🙂

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Proste, małe pączusie – idealne na jeden kęs
February 24, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe