Pancakes
Amerykańskie pancakes to placuszki mięciutkie, lekkie i puszyste.
Proste w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzą się na śniadanie, choć u nas dzieciaki chętnie je jedzą na podwieczorek 😉
Koniecznie podawane z syropem klonowym.
Pancakes:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek rozpuszczonego masła ( ok. 75g )
– 2 płaskie łyżki cukru pudru
– szczypta soli
Dodatkowo:
– syrop klonowy
– cukier puder
– owoce
Do wysokiej miski wbijamy jajka i chwilę roztrzepujemy rózgą kuchenną.
Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia – całość mieszamy do pozbycia się grudek mąki.
Tak przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie smażymy na teflonowej patelni, na średniej mocy palnika – tak, żeby pancakes urosły i się nie spaliły.
Przy smażeniu nie używamy dodatkowego tłuszczu.
Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, placuszki przewracamy na drugą stronę.
Na koniec polewamy syropem klonowym lub obsypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubione owoce.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Masło dodajemy do masy – pancakes smażymy na suchej patelni 🙂
Anna
Czy masło mieszamy razem z jajkami, mąką, mlekiem i resztą produktów ? Czy może na nim smażymy ?