śniadania

Pancakes

Amerykańskie pancakes to placuszki mięciutkie, lekkie i puszyste.

Proste w przygotowaniu.

Idealnie sprawdzą się na śniadanie, choć u nas dzieciaki chętnie je jedzą na podwieczorek 😉

Koniecznie podawane z syropem klonowym.

 

pancakes

 

Pancakes:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 i 1/2 szklanki mleka

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 łyżek rozpuszczonego masła ( ok. 75g )

– 2 płaskie łyżki cukru pudru

– szczypta soli

Dodatkowo:

– syrop klonowy

– cukier puder

– owoce

 

Do wysokiej miski wbijamy jajka i chwilę roztrzepujemy rózgą kuchenną.

Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia – całość mieszamy do pozbycia się grudek mąki.

Tak przygotowaną masę odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie smażymy na teflonowej patelni, na średniej mocy palnika – tak, żeby pancakes urosły i się nie spaliły.

Przy smażeniu nie używamy dodatkowego tłuszczu.

Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, placuszki przewracamy na drugą stronę.

 

Na koniec polewamy syropem klonowym lub obsypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubione owoce.

 

Smacznego 🙂

 

 

2 komentarze

  • primipiatti_u

    Masło dodajemy do masy – pancakes smażymy na suchej patelni 🙂

  • Anna

    Czy masło mieszamy razem z jajkami, mąką, mlekiem i resztą produktów ? Czy może na nim smażymy ?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *