wypieki

Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami to idealny pomysł na drugie śniadanie, lub deser do  popołudniowej kawy 🙂

Skusicie się??

 

drożdżówki z serem i truskawkami

 

 

Drożdżówki z serem i truskawkami:

– 25g świeżych drożdży

– 3 łyżki cukru ( ok. 40 g )

– 1 1/2 szkl. mąki pszennej

– 1/2 szkl. mleka

– 1 jajko

– szczypta soli

– 3 łyżki masła ( 50 g )

 

W małym garnuszku rozpuszczamy masło.

Do dużej miski rozkruszamy drożdże i posypujemy cukrem.

Następnie dodajemy letnie mleko i roztopione masło – chwilę mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.

Do masy dodajemy jajko, sól i przesianą mąkę.

Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 h ( najlepiej do podwojenia objętości ).

 

W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

– 130 g twarogu sernikowego

– 1 małe jajko

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka cukru pudru

 

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy rózgą na jednolitą masę.

Odstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Kruszonka:

– 2 łyżki zimnego masła ( 25 -30 g)

– 1 łyżka cukru pudru

– 4 łyżki mąki pszennej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

– garść truskawek

– 1 rozmącone żółtko

– cukier puder

– 2-3 łyżki wody

 

Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w  palcach do momentu aż powstaną zwarte grudki ciasta.

Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy do lodówki.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość – wykładamy je na oprószony mąką blat, chwilę wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy ją na 12 części.

Każdą część  ciasta formujemy w kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Powtarzamy tak z każdym kawałkiem ciasta.

Należy pamiętać, aby bułeczki układać w dość dużych odstępach, ponieważ one jeszcze sporo urosną.

 

Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie przy pomocy małej szklanki lub filiżanki.

Do wgłębienia nakładamy po 2 łyżki masy serowej, po kilka kawałków pokrojonych truskawek i wierzch każdej bułeczki posypujemy obficie kruszonką.

Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Tak przygotowane bułeczki pieczemy przez 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

 

Na koniec przygotowujemy lukier z cukru pudru i 2 – 3 łyżek wody.

Po upieczeniu, drożdżówki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Obficie polewamy lukrem.

 

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *