wypieki

Ciasto marchewkowe z czekoladą

Ciasto marchewkowe z czekoladą

 

Ciasto marchewkowe z czekoladą:

– 4 średniej wielkości marchewki ( łącznie po obraniu ok. 300g )

– 3/4 kostki roztopionego  masła ( 150g )

– 4 jajka

– 3/4 szklanki szklanka cukru ( ok. 200g )

– 2 szklanki mąki ( ok. 300 g )

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka przyprawy do piernika

– 1 tabliczka dowolnej czekolady ( może być gorzka, mleczna lub biała )

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Masło roztapiamy w niewielkim garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.

Blachę keksówkę o długości 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( nadmiar wytrzepujemy z blaszki ).

Jajka ucieramy razem z cukrem pudrem ( możemy do tego użyć miksera ).

Następnie do masy jajecznej dodajemy roztopione masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.

Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, oraz posiekaną na kawałki czekoladę.

Całość mieszamy silikonową szpatułką.

Masę wykładamy do przygotowanej keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w blaszce na pół godziny – do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmujemy ciasto z blachy.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *