gulasz z marchewką i porem
Drugie dania

Gulasz wołowy z marchewką i porem

Gulasz wołowy każdemu kojarzy się z bardzo długim gotowaniem, ale czy tak musi być?

Czy da się zrobić pyszny, aromatyczny gulasz, z miękkimi kawałkami wołowiny w niedługim czasie ??

Otóż moi drodzy da się, pod warunkiem, że mamy w domu szybkowar ( czego zwolennikiem nie jestem, bo cholernie boję się “prawdziwych” szybkowarów) lub genialny garnek Happycall, który trochę działa jak taki szybkowar, ale jest w 100% bezpieczny ( nic nam nie wybuchnie, nie wystrzeli i przede wszystkim nic nas nie poparzy).

 

gulasz wołowy z marchewką i porem

 

Gulasz wołowy z marchewką i porem:

– 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego

– 2 średnie marchewki

– 1 mały por

– 1 cebula

– 1 mała pietruszka

– 2 ząbki czosnku

– gałązka rozmarynu

– 2-3 gałązki świeżego tymianku (można użyć suszonych ziół )

– 3/4 szklanki czerwonego wina

– pół łyżeczki cukru

– pół łyżeczki soli

– 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego

– 2 liście laurowe

– 3-4 kulki ziela angielskiego

– pieprz mielony do smaku

 

Wołowinę myjemy i bardzo dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie myjemy i obieramy marchewki i pietruszkę.

Warzywa kroimy  w dużą kostkę, pod koniec zostaną zmiksowane na gładką masę.

Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2cm.

Do garnka próżniowego wlewamy łyżkę oleju.

Na bardzo rozgrzany olej wrzucamy pokrojone mięso – obsmażamy na złoty kolor z każdej ze stron ( starajmy się jak najmniej mieszać mięso).

Następnie do mięsa dorzucamy warzywa – marchewki, por, pietruszkę, cebulę, czosnek  i smażymy całość przez 2 minuty.

Po tym czasie dorzucamy zioła ( rozmaryn, tymianek, ziele angielskie i liście laurowe ) – podsmażamy pół minuty, a następnie wlewamy wino i nadal całość smażymy jeszcze 1-2 minuty.

Tak przygotowany, jeszcze nie gotowy gulasz zalewamy 2 szklankami wody lub bulionu, dodajemy cukier i sól .

Garnek przykrywamy, zamykamy pokrywkę przy pomocy specjalnych uchwytów i zmniejszamy o połowę moc palnika.

Po ok. 45 minutach zestawiamy garnek z ognia i  łyżką cedzakową wyciągamy mięso, a resztę ugotowanych warzyw miksujemy na gładką masę.

Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to polecam dolać trochę gorącej, przegotowanej wody.

Na koniec mięso dorzucamy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem, ziemniakami lub świeżą bagietką.

 

Smacznego 🙂

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.