Gulasz wołowy z marchewką i porem
Gulasz wołowy każdemu kojarzy się z bardzo długim gotowaniem, ale czy tak musi być?
Czy da się zrobić pyszny, aromatyczny gulasz, z miękkimi kawałkami wołowiny w niedługim czasie ??
Otóż moi drodzy da się, pod warunkiem, że mamy w domu szybkowar ( czego zwolennikiem nie jestem, bo cholernie boję się „prawdziwych” szybkowarów) lub genialny garnek Happycall, który trochę działa jak taki szybkowar, ale jest w 100% bezpieczny ( nic nam nie wybuchnie, nie wystrzeli i przede wszystkim nic nas nie poparzy).
Gulasz wołowy z marchewką i porem:
– 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
– 2 średnie marchewki
– 1 mały por
– 1 cebula
– 1 mała pietruszka
– 2 ząbki czosnku
– gałązka rozmarynu
– 2-3 gałązki świeżego tymianku (można użyć suszonych ziół )
– 3/4 szklanki czerwonego wina
– pół łyżeczki cukru
– pół łyżeczki soli
– 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
– 2 liście laurowe
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– pieprz mielony do smaku
Wołowinę myjemy i bardzo dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie myjemy i obieramy marchewki i pietruszkę.
Warzywa kroimy w dużą kostkę, pod koniec zostaną zmiksowane na gładką masę.
Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2cm.
Do garnka próżniowego wlewamy łyżkę oleju.
Na bardzo rozgrzany olej wrzucamy pokrojone mięso – obsmażamy na złoty kolor z każdej ze stron ( starajmy się jak najmniej mieszać mięso).
Następnie do mięsa dorzucamy warzywa – marchewki, por, pietruszkę, cebulę, czosnek i smażymy całość przez 2 minuty.
Po tym czasie dorzucamy zioła ( rozmaryn, tymianek, ziele angielskie i liście laurowe ) – podsmażamy pół minuty, a następnie wlewamy wino i nadal całość smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Tak przygotowany, jeszcze nie gotowy gulasz zalewamy 2 szklankami wody lub bulionu, dodajemy cukier i sól .
Garnek przykrywamy, zamykamy pokrywkę przy pomocy specjalnych uchwytów i zmniejszamy o połowę moc palnika.
Po ok. 45 minutach zestawiamy garnek z ognia i łyżką cedzakową wyciągamy mięso, a resztę ugotowanych warzyw miksujemy na gładką masę.
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to polecam dolać trochę gorącej, przegotowanej wody.
Na koniec mięso dorzucamy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub świeżą bagietką.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
primipiatti_u
Polecam, bo jest pyszny
primipiatti_u
Por i marchewka jest też idealnym połączeniem do kurczaka zapiekanego 😉
primipiatti_u
Polecam zrobić – jest naprawdę pyszny
krystynabozenna
Wieki całe nie robiłam gulaszu…
Bookendorfina
uwielbiam takie połączenia, generalnie por i marchewka pasują mi do każdego mięsa. Rozkosz dla podniebienia. 🙂
izabela
świetny przepis, trzeba zrobić dzięki