Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym
Proste, pyszne, składające się tylko z 5 składników ciasteczka o mocno orzechowym smaku, a co najważniejsze bezpieczne dla Alergików (nie zawierają mleka, jajek, ale uwaga, bo masło z orzechów ziemnych może uczulać i najpierw trzeba to sprawdzić).
Ciasteczka nie tylko są wegańskie, ale również nie zawierają białego cukru.
Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym:
- 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego ( ok 150 g)
- 3 płaskie łyżki płynnego miodu – zamiast miodu można użyć syrop klonowy
- 1 płaska łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki z orzechów włoskich ( może użyć innej mąki np. migdałowej)
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
Do miski dajemy masło orzechowe, miód i ekstrakt waniliowy . Mieszamy, aż składniki połączą się.
Następnie dodajemy mąkę i ponownie całość mieszamy.
Masa będzie gęsta, trochę kleista, ale tak ma być.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z masy formujemy kulki (kulki możemy formować dzięki łyżce do lodów, ja nakładałam masę przy pomocy dwóch małych łyżeczek), a następnie lekko zwilżonym widelcem dociskamy każdy kawałek ciasta – tworząc na ciastku dodatkowy wzorek.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 10 -12 minut – wszystko zależy od grubości naszych ciasteczek.
Po upieczeniu odstawiamy ciastka do ostygnięcia, a na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Roztopioną czekoladą polewamy ciastka.
Polecam zaraz po polaniu ciastek czekoladą włożyć je do lodówki na pół godziny, dzięki temu ciastka będą zwarte.
Smacznego 🙂