wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym
Bez kategorii,  wegańskie,  wypieki

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Proste, pyszne, składające się tylko z 5 składników ciasteczka o mocno orzechowym smaku, a co najważniejsze bezpieczne dla Alergików (nie zawierają mleka, jajek, ale uwaga, bo masło z orzechów ziemnych może uczulać i najpierw trzeba to sprawdzić).

Ciasteczka nie tylko są wegańskie, ale również nie zawierają białego cukru. 

 

wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

 

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym:

  • 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego ( ok 150 g)
  • 3 płaskie łyżki płynnego miodu – zamiast miodu można użyć syrop klonowy
  • 1 płaska łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 100 g mąki z orzechów włoskich ( może użyć innej mąki np. migdałowej)

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady 

 

Do miski dajemy masło orzechowe, miód i ekstrakt waniliowy . Mieszamy, aż składniki połączą się.

Następnie dodajemy mąkę i ponownie całość mieszamy.

Masa będzie gęsta, trochę kleista, ale tak ma być.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Z masy formujemy kulki (kulki możemy formować dzięki łyżce do lodów, ja nakładałam masę przy pomocy dwóch małych łyżeczek), a następnie lekko zwilżonym widelcem dociskamy każdy kawałek ciasta – tworząc na ciastku dodatkowy wzorek. 

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 10 -12 minut – wszystko zależy od grubości naszych ciasteczek.

Po upieczeniu odstawiamy ciastka do ostygnięcia, a na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 

Roztopioną czekoladą polewamy ciastka. 

Polecam zaraz po polaniu ciastek czekoladą włożyć je do lodówki na pół godziny, dzięki temu ciastka będą zwarte.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.