fit,  wegańskie

Wegańskie pralinki kokosowe

Proste, wegańskie pralinki kokosowe, obtoczone mocno gorzką czekoladą. 

Szybkie w przygotowaniu, bezpieczne dla Alergika.

 

wegańskie kokosowe pralinki

 

 

Wegańskie pralinki kokosowe:

  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady ( 100g)

 

Wiórki kokosowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i olej kokosowy umieszczamy w malakserze i całość miksujemy ok 5 minut, tak by powstała gęsta pulpa kokosowa.

Z powstałej masy formujemy kulki, lub wykładamy masą dno formy do muffinek (do każdego otworu wkładamy po dwie łyżeczki masy, mocno dociskamy), a następnie wkładamy je do zamrażalnika na min. 20 minut.

W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Schłodzone pralinki obtaczamy obficie w czekoladzie, przekładamy na papier do pieczenia, do czasu aż czekolada stężeje.

Pralinki przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego 🙂

 

Wegańskie pralinki kokosowe

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *