Wegańskie pralinki kokosowe
Proste, wegańskie pralinki kokosowe, obtoczone mocno gorzką czekoladą.
Szybkie w przygotowaniu, bezpieczne dla Alergika.
Wegańskie pralinki kokosowe:
- 120 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady ( 100g)
Wiórki kokosowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i olej kokosowy umieszczamy w malakserze i całość miksujemy ok 5 minut, tak by powstała gęsta pulpa kokosowa.
Z powstałej masy formujemy kulki, lub wykładamy masą dno formy do muffinek (do każdego otworu wkładamy po dwie łyżeczki masy, mocno dociskamy), a następnie wkładamy je do zamrażalnika na min. 20 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Schłodzone pralinki obtaczamy obficie w czekoladzie, przekładamy na papier do pieczenia, do czasu aż czekolada stężeje.
Pralinki przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂