Pieczone frytki z batatów
Pieczone frytki z batatów to fajny zamiennik tradycyjnych frytek z ziemniaków. Pyszne, proste w przygotowaniu. Jest to zdrowsza alternatywa do smażonych frytek.
Pieczone frytki z batatów:
- 2 średniej wielkości bataty
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki – tak, by nasze bataty przypominały frytki.
Pokrojone bataty wkładamy do miski, posypujemy papryką słodką, czosnkiem, solą. Skrapiamy olejem i całość dobrze mieszamy, tak by przyprawy dobrze obkleiły każdą frytki.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Frytki układamy w odstępach.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy nasze batatowe frytki przez 20 – 25 minut.
Po upieczeniu posypujemy frytki posiekaną natką pietruszki.
Świetnie smakują jako dodatek do burgerów lub samodzielna przekąska.
Smacznego 🙂
One Comment
Maria
Przepyszna przekąska! Ja do batatów przekonałam się niedawno. Postanowiłam trochę zdrowiej się odżywiać, więc zaczęłam też korzystać z innych produktów w kuchni. Uwielbiam frytki, więc w wersji z batatów były jednym z pierwszych dań, które przygotowałam. Ich wykonanie jest naprawdę proste 🙂