pieczone frytki z batatów
Drugie dania,  fit,  przekąski,  wegańskie

Pieczone frytki z batatów

 

Pieczone frytki z batatów to fajny zamiennik tradycyjnych frytek z ziemniaków. Pyszne, proste w przygotowaniu. Jest to zdrowsza alternatywa do smażonych frytek.

pieczone frytki z batatów

 

 

Pieczone frytki z batatów:

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli 

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki – tak, by nasze bataty przypominały frytki.

Pokrojone bataty wkładamy do miski, posypujemy papryką słodką, czosnkiem, solą. Skrapiamy olejem i całość dobrze mieszamy, tak by przyprawy dobrze obkleiły każdą frytki.

Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Frytki układamy w odstępach.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy nasze batatowe frytki przez 20 – 25 minut.

Po upieczeniu posypujemy frytki posiekaną natką pietruszki. 

Świetnie smakują jako dodatek do burgerów lub samodzielna przekąska.

 

Smacznego 🙂

One Comment

  • Maria

    Przepyszna przekąska! Ja do batatów przekonałam się niedawno. Postanowiłam trochę zdrowiej się odżywiać, więc zaczęłam też korzystać z innych produktów w kuchni. Uwielbiam frytki, więc w wersji z batatów były jednym z pierwszych dań, które przygotowałam. Ich wykonanie jest naprawdę proste 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.