kurczak w słodko - winnej marynacie
Drugie dania

Pieczony kurczak w słodko-winnej marynacie

 

Pyszny, pieczony kurczak w lekko słodkiej marynacie. 

Możesz zamarynować go 2 dni wcześniej, wtedy kurczak odda cały aromat marynaty. 

 

kurczak w słodko - winnej marynacie

 

Pieczony kurczak w słodko-winnej marynacie :

  • 4 ćwiartki z kurczaka 
  • 1 mandarynka lub pół pomarańczy – pokrojone w plastry
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 3 łyżeczki konfitury z żurawiny 

marynata:

  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  • 2 łyżki dżemu morelowego 
  • tymianek
  • rozmaryn
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu

 

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką. 

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka i obtaczamy go z każdej strony. 

Przed pieczeniem wyciągamy miskę z kurczakiem na blat, by złapał temperatury pokojowej. 

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. 

Kurczaka wykładamy do głębokiej blachy i wlewamy na kurczaka marynatę. 

Do blachy dodajemy plastry mandarynki i pokrojone jabłko. 

Robimy kleksy z konfitury żurawinowej.

Blachę przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. 

Tak przygotowanego kurczaka pieczemy przez godzinę. 

Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 25 minut. 

 

Podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.