Pieczony kurczak w słodko-winnej marynacie
Pyszny, pieczony kurczak w lekko słodkiej marynacie.
Możesz zamarynować go 2 dni wcześniej, wtedy kurczak odda cały aromat marynaty.
Pieczony kurczak w słodko-winnej marynacie :
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 1 mandarynka lub pół pomarańczy – pokrojone w plastry
- 1 jabłko obrane i pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżeczki konfitury z żurawiny
marynata:
- 1 szklanka białego półsłodkiego wina
- 2 łyżki dżemu morelowego
- tymianek
- rozmaryn
- pół łyżeczki soli
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka i obtaczamy go z każdej strony.
Przed pieczeniem wyciągamy miskę z kurczakiem na blat, by złapał temperatury pokojowej.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Kurczaka wykładamy do głębokiej blachy i wlewamy na kurczaka marynatę.
Do blachy dodajemy plastry mandarynki i pokrojone jabłko.
Robimy kleksy z konfitury żurawinowej.
Blachę przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy przez godzinę.
Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze 25 minut.
Podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Smacznego 🙂