mini pączki z serkiem homogenizowanym
Na różne okazje,  wypieki

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

 

Pyszne, małe kuleczki obficie posypane cukrem pudrem. 

 

mini pączki z serkiem homogenizowanym

 

 

Mini pączki z serkiem homogenizowanym :

  • 200g serka homogenizowanego 
  • 1 szklanka mąki (150g)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka 
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder 
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę – możemy użyć miksera. 

W międzyczasie na szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy na średniej mocy palnika. 

Jak sprawdzić czy olej jest już dostatecznie nagrzany ? Wystarczy, że na gorący olej wrzucimy kawałek chleba, jeśli zacznie skwierczeć to oznacza, że możemy zacząć smażenie pączków.

Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładamy kawałki ciasta na olej – porcje nie powinny być większe niż orzech włoski . 

Smażymy na rumiany kolor. 

Łyżką cedzakową wyciągamy pączusie na ręcznik papierowy, a gdy przestygną obficie posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.