
Mini pączki z serkiem homogenizowanym
Pyszne, małe kuleczki obficie posypane cukrem pudrem.
Mini pączki z serkiem homogenizowanym :
- 200g serka homogenizowanego
- 1 szklanka mąki (150g)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
- olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę – możemy użyć miksera.
W międzyczasie na szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
Jak sprawdzić czy olej jest już dostatecznie nagrzany ? Wystarczy, że na gorący olej wrzucimy kawałek chleba, jeśli zacznie skwierczeć to oznacza, że możemy zacząć smażenie pączków.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładamy kawałki ciasta na olej – porcje nie powinny być większe niż orzech włoski .
Smażymy na rumiany kolor.
Łyżką cedzakową wyciągamy pączusie na ręcznik papierowy, a gdy przestygną obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

