Mini pączki z serkiem homogenizowanym
Mini pączki z serkiem homogenizowanym to małe, słodkie kuleczki, których przygotowanie zajmuje chwilę.
Mini pączki z serkiem homogenizowanym :
- 200g serka homogenizowanego
- 1 szklanka mąki (150g)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
- olej do smażenia
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę – możesz użyć miksera.
W międzyczasie do szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlej olej i podgrzej go na średniej mocy palnika.
Jak sprawdzić czy olej jest już dostatecznie nagrzany ? Wystarczy, że na gorący olej wrzucisz kawałek chleba, jeśli zacznie skwierczeć to oznacza, że możesz zacząć smażenie pączków.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładaj kawałki ciasta na olej – porcje nie powinny być większe niż orzech włoski .
Smaż na rumiany kolor.
Łyżką cedzakową wyciągnij pączusie na ręcznik papierowy, a gdy przestygną obficie posyp cukrem pudrem.
Smacznego 🙂