mała piekarnia,  Na różne okazje,  wegańskie

Pączki dla Alergika – bez mleka i jajek

 

Czy pączki bez mleka i jajek mogą smakować dobrze ?? Oczywiście, pod warunkiem, że dobrze potraktujemy ciasto. 

Ciasto musi być długo i dobrze wyrobione – to jeden z warunków dobrych pączków dla Alergika. 

Drugim warunkiem równie ważnym jest czas – pozwólmy im wyrosnąć w swoim tempie (podam w przepisie). 

Trzecim warunkiem dobrych pączków jest dobrze rozgrzany, ale nie przegrzany olej. 

 

wegańskie pączki Large

 

Pączki dla Alergika – bez mleka i jajek :

  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego – rozpuszczone i ostudzone do temperatury pokojowej 
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody, ale nie gorącej ( 125ml)
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka wódki 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej (150g )

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura 
  • cukier puder

 

Do dużej miski kruszymy drożdże, wlewamy roztopioną margarynę, wodę i cukier. 

Całość mieszamy rózgą kuchenną. 

Następnie dodajemy pozostałe składniki – mąkę, sól i wódkę. 

Jeśli używamy miksera to ciasto mieszamy specjalnym hakiem przez ok 10-15 minut. 

Jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie to na początku ciasto wyrabiamy w misce, a potem gdy ciasto będzie już zwarte wykładamy na blat i nadal wyrabiamy . 

Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk to wystarczy podsypać odrobiną mąki i nadal wyrabiać. 

Tak przygotowane ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – z dala od przeciągów. 

Po 60 minutach ponownie wykładamy ciasto na blat, chwilę zagniatamy i wałkujemy na grubość ok 1,5 cm. 

Wycinamy krążki z ciasta od foremki lub szklanki ( średnica 6-7 cm ). 

Tak przygotowane pączki odkładamy na oprószony mąką blat na 30 minut. 

Następnie rozgrzewamy olej – niech ten proces potrwa trochę dłużej – olej najlepiej rozgrzewać na średniej lub małej mocy palnika, wtedy dobrze rozgrzeje się olej, ale i patelnia. 

Gdy pączki będą już wyrośnięte zaczynamy smażenie . 

Na patelnię wykładamy pączki partiami – jeśli damy ich za dużo, temperatura oleju szybko spadnie i pączki nie usmażą się tak, jakbyśmy tego chciały. 

Pączki smażymy po 2-3 minuty z każdej ze stron. 

Jeśli chcemy, aby wyszła nam ta piękna, jasna obwódka musimy trzymać się zasad – ciasto musi być dobrze wyrośnięte, podczas smażenia nie przewracamy co chwilę. 

Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. 

Gdy lekko przestygną dodajemy konfiturę do środka – możemy użyć specjalnej szprycy do napełniania pączków lub dużej strzykawki. 

Na koniec oprószamy pączki dla Alergika cukrem pudrem . 

 

Smacznego 🙂

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *