wypieki

Ciasto bananowe z czekoladą – bez mleka

 

Pamiętacie chlebek bananowy ??

Tym razem pokażę Wam kolejny fajny i prosty przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów. 

Ciasto jest bezpieczne dla Alergika – bez mleka i masła. 

 

ciasto bananowe z czekoladą bez mleka kopia

 

Ciasto bananowe z czekoladą – bez mleka:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)

 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Banany obieramy, wkładamy do dużej miski i rozgniatamy je widelcem. 

Do miski dodajemy olej, jajko, cukier i cukier waniliowy – całość mieszamy. 

Masę mieszamy widelcem, choć ja zdecydowanie wolę używać łopatki silikonowej, która świetnie zbiera masę ze ścianek miski. 

Do powstałej masy bananowej dodajemy mąkę i sodę – ponownie mieszamy do połączenia się składników. 

Na koniec czekoladę gorzką siekamy i wsypujemy do ciasta. 

Energicznie mieszamy i ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21 x 25cm (blachę wykładamy papierem do pieczenia). 

Ciasto bananowe pieczemy ok 30-35 minut – do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *