
Ciasto bananowe z czekoladą – bez mleka
Pamiętacie chlebek bananowy ??
Tym razem pokażę Wam kolejny fajny i prosty przepis na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Ciasto jest bezpieczne dla Alergika – bez mleka i masła.
Ciasto bananowe z czekoladą – bez mleka:
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Banany obieramy, wkładamy do dużej miski i rozgniatamy je widelcem.
Do miski dodajemy olej, jajko, cukier i cukier waniliowy – całość mieszamy.
Masę mieszamy widelcem, choć ja zdecydowanie wolę używać łopatki silikonowej, która świetnie zbiera masę ze ścianek miski.
Do powstałej masy bananowej dodajemy mąkę i sodę – ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Na koniec czekoladę gorzką siekamy i wsypujemy do ciasta.
Energicznie mieszamy i ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21 x 25cm (blachę wykładamy papierem do pieczenia).
Ciasto bananowe pieczemy ok 30-35 minut – do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂

