pierogi z truskawkami
Drugie dania

Pierogi z truskawkami – najlepsze

Jak najlepiej wykorzystać sezon truskawkowy? Używać truskawek do wszystkiego, do tego, co lubicie najbardziej. W ciastach, w naleśnikach, w shake’ach, czy w pierogach. 

 

pierogi z truskawkami

 

Pierogi z truskawkami – najlepsze :

Przepis na ciasto (ok. 35-40 sztuk – zależy od wielkości):

  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 15 g masła (1 łyżka)
  • pół szklanki wrzącej wody (125 ml)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 350g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

 

W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy masło, żeby rozpuściło się. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy gorącą wodę z roztopionym masłem . 

Chwilę zagniatamy i dodajemy jajko. 

Wyrabiamy ciasto ok. 7-10 minut – ma być gładkie i elastyczne. 

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny. 

 

W międzyczasie przygotowujemy truskawki. 

Ok. 350g truskawek myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Do miseczki wrzucamy pokrojone truskawki i zasypujemy je niepełną łyżką mąki ziemniaczanej – mieszamy. 

Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że sok, który utworzy się z gotowania truskawek zamieni się w kisiel. 

 

Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm – aby ciasto nie kleiło się do wałka lub stolnicy, należy pamiętać o podsypywaniu ciasta niedużą ilością mąki. 

Wycinamy kółka ( ja to robię ulubioną szklanką męża, szklanką do whisky, która ma średnicę 8cm). 

Na środek każdego kółka wykładamy trochę truskawek, składamy na pół i zlepiamy brzegi każdego pieroga. Odkładamy na bok stolnicy. 

 

W międzyczasie, w dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 niepełną łyżką soli. 

Gdy woda zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ( u mnie było to

dokładnie 10 sztuk).

Od czasu wypłynięcia, gotujemy pierogi ok 2 minut – krótsze gotowanie sprawi, że ciasto będzie twarde, zaś zbyt długie gotowanie spowoduje rozgotowanie się pierogów.

Pierogi podajemy tak jak lubimy najbardziej, może to być kleks śmietany kwaśnej i trochę cukru. 

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *