Pierogi z truskawkami – najlepsze
Jak najlepiej wykorzystać sezon truskawkowy? Używać truskawek do wszystkiego, do tego, co lubicie najbardziej. W ciastach, w naleśnikach, w shake’ach, czy w pierogach.
Pierogi z truskawkami – najlepsze :
Przepis na ciasto (ok. 35-40 sztuk – zależy od wielkości):
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 g masła (1 łyżka)
- pół szklanki wrzącej wody (125 ml)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 350g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy masło, żeby rozpuściło się.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy gorącą wodę z roztopionym masłem .
Chwilę zagniatamy i dodajemy jajko.
Wyrabiamy ciasto ok. 7-10 minut – ma być gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki.
Ok. 350g truskawek myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miseczki wrzucamy pokrojone truskawki i zasypujemy je niepełną łyżką mąki ziemniaczanej – mieszamy.
Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że sok, który utworzy się z gotowania truskawek zamieni się w kisiel.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm – aby ciasto nie kleiło się do wałka lub stolnicy, należy pamiętać o podsypywaniu ciasta niedużą ilością mąki.
Wycinamy kółka ( ja to robię ulubioną szklanką męża, szklanką do whisky, która ma średnicę 8cm).
Na środek każdego kółka wykładamy trochę truskawek, składamy na pół i zlepiamy brzegi każdego pieroga. Odkładamy na bok stolnicy.
W międzyczasie, w dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 niepełną łyżką soli.
Gdy woda zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ( u mnie było to
dokładnie 10 sztuk).
Od czasu wypłynięcia, gotujemy pierogi ok 2 minut – krótsze gotowanie sprawi, że ciasto będzie twarde, zaś zbyt długie gotowanie spowoduje rozgotowanie się pierogów.
Pierogi podajemy tak jak lubimy najbardziej, może to być kleks śmietany kwaśnej i trochę cukru.
Smacznego 🙂