drożdżówki z jeżynami
wypieki

Drożdżówki z jeżynami, mascarpone i kruszonką

 

Pamiętacie drożdżówki z truskawkami ?

Te są równie pyszne i puchate drożdżówki z jeżynami, mascarpone i kruszonką. 

Słodki serek mascarpone jest idealnym połączeniem z lekko kwaskowatymi jeżynami. 

 

drożdżówki z jeżynami

 

Drożdżówki z jeżynami, mascarpone i kruszonką :

(z podanej ilości wychodzi ok 12 sztuk niedużych drożdżówek)

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mąki 
  • 4 łyżki cuku

Ulubione owoce – dałam jeżyny 

 

Do dużej miski kruszymy drożdże, zalewamy letnim mlekiem i dodajemy 3 łyżeczki cukru. 

Mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. 

Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dobrze zagniatamy. 

W razie konieczności – podsypujemy ciasto niewielką ilością mąki. 

Ciasto powinno być gładkie, elastycznie i miękkie. Nie powinno kleić się do rąk – jeśli tak jest, to podsypujemy nadal niewielką ilością mąki. 

Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w  ciepłe miejsce – bez przeciągów. 

W międzyczasie przygotowujemy serek mascarpone

Żółtko i cukier umieszczamy w metalowej lub szklanej misce i to podgrzewamy w kąpieli wodnej – cały czas mieszając.

Gdy masa będzie jasna i błyszcząca to miskę ściągamy z kąpieli wodnej, dodajemy ser mascarpone i miksujemy mikserem, tak by składniki dobrze połączyły się. Odstawiamy masę do lodówki.

Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie składniki : masło, cukier i mąkę rozcieramy palcami, tak długo, żeby składniki połączyły się i utworzyły nieduże bryłki – jeśli zrobi wam się duża bryła, to nie problem, łatwo ją potem pokruszyć na drożdżówki. 

Gdy ciasto będzie ładnie wyrośnięte, wykładamy je na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na 12 równych części ( zaczynam od podzielenia na pół, potem każdą połówkę na pół itd). 

Każdą część formujemy w niedużą kulkę, zgniatamy dłonią i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pamiętamy o dużych odstępach, ciasto drożdżowe w piekarniku jeszcze sporo urośnie. 

Niedużą szklanką robimy wgłębienia w każdej bułeczce i nakładamy w to wgłębienie po dużej łyżce serka, a następnie układamy owoce – u mnie były to jeżyny. 

Na koniec nasze drożdżówki posypujemy obficie kruszonką. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 15-18 minut – do lekkiego zrumienienia bułeczek. 

Studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.