Drożdżówki z jeżynami, mascarpone i kruszonką
Pamiętacie drożdżówki z truskawkami ?
Te są równie pyszne i puchate – drożdżówki z jeżynami, mascarpone i kruszonką.
Słodki serek mascarpone jest idealnym połączeniem z lekko kwaskowatymi jeżynami.
Drożdżówki z jeżynami, mascarpone i kruszonką :
(z podanej ilości wychodzi ok 12 sztuk niedużych drożdżówek)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- pół szklanki letniego mleka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cuku
Ulubione owoce – dałam jeżyny
Do dużej miski kruszymy drożdże, zalewamy letnim mlekiem i dodajemy 3 łyżeczki cukru.
Mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dobrze zagniatamy.
W razie konieczności – podsypujemy ciasto niewielką ilością mąki.
Ciasto powinno być gładkie, elastycznie i miękkie. Nie powinno kleić się do rąk – jeśli tak jest, to podsypujemy nadal niewielką ilością mąki.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce – bez przeciągów.
W międzyczasie przygotowujemy serek mascarpone.
Żółtko i cukier umieszczamy w metalowej lub szklanej misce i to podgrzewamy w kąpieli wodnej – cały czas mieszając.
Gdy masa będzie jasna i błyszcząca to miskę ściągamy z kąpieli wodnej, dodajemy ser mascarpone i miksujemy mikserem, tak by składniki dobrze połączyły się. Odstawiamy masę do lodówki.
Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie składniki : masło, cukier i mąkę rozcieramy palcami, tak długo, żeby składniki połączyły się i utworzyły nieduże bryłki – jeśli zrobi wam się duża bryła, to nie problem, łatwo ją potem pokruszyć na drożdżówki.
Gdy ciasto będzie ładnie wyrośnięte, wykładamy je na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na 12 równych części ( zaczynam od podzielenia na pół, potem każdą połówkę na pół itd).
Każdą część formujemy w niedużą kulkę, zgniatamy dłonią i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pamiętamy o dużych odstępach, ciasto drożdżowe w piekarniku jeszcze sporo urośnie.
Niedużą szklanką robimy wgłębienia w każdej bułeczce i nakładamy w to wgłębienie po dużej łyżce serka, a następnie układamy owoce – u mnie były to jeżyny.
Na koniec nasze drożdżówki posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 15-18 minut – do lekkiego zrumienienia bułeczek.
Studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂