Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pieczone pomidory smakują i pachną obłędnie, dlatego koniecznie spróbuj zupę krem z pieczonych pomidorów.
To jest taka zupa, przy której nie namęczysz się, a efekt będzie super. O jakiej zupie myślę?
Tak, to zupa krem z pieczonych pomidorów – gdzie jest haczyk?
Pomidory muszą być naprawdę dobre, żeby ta zupa wyszła super.
Zupa krem z pieczonych pomidorów:
- 1 kg pomidorów
- 2 marchewki
- kawałek selera
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano (mogą być zioła prowansalskie)
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- oliwa
Warzywa myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli używacie młodej marchewki wystarczy ją umyć, osuszyć i pokroić.
Cebulę i czosnek obieramy i koimy na małe kawałki.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy zioła, sól, pieprz i obficie skrapiamy oliwą.
Pieczemy w 200stopniach przez 30 minut.
Po tym czasie, przekładamy zapieczone warzywa do garnka – całość blendujemy.
Dodajemy cukier ( przełamie kwasowość pomidorów) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany lub grzankami.
Smacznego 🙂