zupa krem z pieczonych pomidorów
zupy

Zupa krem z pieczonych pomidorów

 

Pieczone pomidory smakują i pachną obłędnie, dlatego koniecznie spróbuj zupę krem z pieczonych pomidorów.

To jest taka zupa, przy której nie namęczysz się, a efekt będzie super. O jakiej zupie myślę?

Tak, to zupa krem z pieczonych pomidorów – gdzie jest haczyk? 

Pomidory muszą być naprawdę dobre, żeby ta zupa wyszła super. 

 

zupa krem z pieczonych pomidorów

 

Zupa krem z pieczonych pomidorów:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 marchewki 
  • kawałek selera
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano (mogą być zioła prowansalskie) 
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz 
  • oliwa

Warzywa myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli używacie młodej marchewki wystarczy ją umyć, osuszyć i pokroić.

Cebulę i czosnek obieramy i koimy na małe kawałki. 

Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy zioła, sól, pieprz i obficie skrapiamy oliwą. 

Pieczemy w 200stopniach przez 30 minut. 

Po tym czasie, przekładamy zapieczone warzywa do garnka – całość blendujemy.

Dodajemy cukier ( przełamie kwasowość pomidorów) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z kleksem śmietany lub grzankami. 

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.