Sałatka warzywna do słoików na zimę
Taka sałatka warzywna do słoików na zimę to skarb. Wracasz z pracy, szybki obiad i nie trzeba dodatkowo robić surówki, bo sięgasz po słoik i już. Gotowe. Pyszna. Z chrupiącymi warzywami.
Sałatka warzywna do słoików na zimę:
- 1 średniej wielkości kapusta biała lub pekińska
- 2 małe papryki czerwone
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- koperek posiekany
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 7 łyżek oleju
Warzywa myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę czerwoną kroimy w słupki, zaś marchewkę ścieramy na tarce ( tym razem starłam na małych oczkach).
Gdy wszystkie warzywa będziemy mieć posiekane, wrzucamy je do dużej miski i posypujemy solą.
Mieszamy i odstawiamy na godzinę – tak by warzywa puściły sok.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę.
Do garnka wlewamy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju.
Doprowadzamy do wrzenia, a na koniec dodajemy olej.
Do przygotowanych słoików wkładamy posiekane warzywa – wkładając je do słoików odciskamy je z nadmiaru wody.
Ciasno układamy warzywa w słoikach, a następnie zalewamy gorącą zalewą.
Zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego 🙂