przetwory

Sałatka warzywna do słoików na zimę

Taka sałatka warzywna do słoików na zimę to skarb. Wracasz z pracy, szybki obiad i nie trzeba dodatkowo robić surówki, bo sięgasz po słoik i już. Gotowe. Pyszna. Z chrupiącymi warzywami. 

 

sałatka warzywna do słoików na zimę

 

Sałatka warzywna do słoików na zimę:

  • 1 średniej wielkości kapusta biała lub pekińska 
  • 2 małe papryki czerwone 
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • koperek posiekany 
  • 1 łyżka soli 

Zalewa:

  • 3 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 7 łyżek oleju

 

Warzywa myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę czerwoną kroimy w słupki, zaś marchewkę ścieramy na tarce ( tym razem starłam na małych oczkach).

Gdy wszystkie warzywa będziemy mieć posiekane, wrzucamy je do dużej miski i posypujemy solą. 

Mieszamy i odstawiamy na godzinę – tak by warzywa puściły sok. 

W międzyczasie przygotowujemy zalewę. 

Do garnka wlewamy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju.

Doprowadzamy do wrzenia, a na koniec dodajemy olej. 

Do przygotowanych słoików wkładamy posiekane warzywa – wkładając je do słoików odciskamy je z nadmiaru wody. 

Ciasno układamy warzywa w słoikach, a następnie zalewamy gorącą zalewą. 

Zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *