wegańskie

Kulki mocy – bezpieczne dla Alergika

Jak większość z Was wie, mam syna Alergika. Przez te 10 lat wypracowaliśmy sobie system, który nam się idealnie sprawdza.

Są takie pory roku, gdy alergia przybiera na mocy i wtedy musimy uważać na wiele produktów ( dla bardziej wtajemniczonych – mamy do czynienia z alergią krzyżową, która u nas przybiera na sile miedzy lutym, a kwietniem).

Wtedy jedynymi słodkościami, które nie wywołują reakcji alergicznych są kulki mocy – bezpieczne dla Alergika – zrobione na bazie daktyli, suszonych śliwek, rodzynek i orzechów. Z tymi ostatnimi musimy uważać – mamy Alergików wiedzą o czym mówię. Mojego Alergika uczulają orzeszki ziemne, za to bezkarnie może jeść słonecznik, migdały czy orzechy włoskie.

Kolejnym, często zadawanym przez Was pytaniem jest – skąd brać dobrej jakości produkty – tak, by coś naszego Alergika nie uczuliło. I tu z czystym sumieniem polecę Wam ten sklep – bee.pl .

Za mną kolejne już zamówienie z bee.pl – zawsze wszystko przychodzi czyste, dobrze zamknięte, suche i z długą datą ważności, aaa i jest dużo gotowych produktów wegańskich, bez laktozy, bio – gdy wybieram produkty dla mojego Alergika, to w działach z tymi produktami schodzi mi najdłużej, bo wybór jest ogromny. Z resztą zobaczcie sami.

bee bee2

Orzechy są świeże, nie zleżałe, a suszone owoce pyszne, miękkie i nie wysuszone na wiór, więc nie ma obawy, że podaję mojemu Alergikowi jakieś stare, nieświeże rzeczy.

Jedną z jego ulubionych przekąsek do szkoły są gotowe musy owocowe i  słodkie kuleczki.

Te drugie polecam zrobić w domu, bo są bajecznie proste w przygotowaniu, bez dodatku cukru, mąki. Bez laktozy, wegańskie i bezpieczne dla Alergika.

kulki mocy bezpieczne dla alergika

Kulki mocy – bezpieczne dla Alergika :

  • garść śliwek
  • garść daktyli
  • garść ziaren słonecznika
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • opcjonalnie prawdziwe kakao/ wiórki kokosowe

Wszystkie produkty miksujemy w malakserze na drobne kawałeczki – może to potrwać około 5-8 minut.

Jeśli nie masz malaksera – spróbuj posiekać orzechy i suszone owoce dużym nożem.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – polecam użyć rękawiczek jednorazowych, ponieważ masa będzie dość klejąca.

Ulepione kulki układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na min. 20 minut.

Po tym czasie nasze słodkości możemy obtoczyć w prawdziwym kakao, wiórkach kokosowych lub np. w zmienionych migdałach.

Można przechowywać do 4 dni w lodówce.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *