Kulki mocy – bezpieczne dla Alergika
Jak większość z Was wie, mam syna Alergika. Przez te 10 lat wypracowaliśmy sobie system, który nam się idealnie sprawdza.
Są takie pory roku, gdy alergia przybiera na mocy i wtedy musimy uważać na wiele produktów ( dla bardziej wtajemniczonych – mamy do czynienia z alergią krzyżową, która u nas przybiera na sile miedzy lutym, a kwietniem).
Wtedy jedynymi słodkościami, które nie wywołują reakcji alergicznych są kulki mocy – bezpieczne dla Alergika – zrobione na bazie daktyli, suszonych śliwek, rodzynek i orzechów. Z tymi ostatnimi musimy uważać – mamy Alergików wiedzą o czym mówię. Mojego Alergika uczulają orzeszki ziemne, za to bezkarnie może jeść słonecznik, migdały czy orzechy włoskie.
Kolejnym, często zadawanym przez Was pytaniem jest – skąd brać dobrej jakości produkty – tak, by coś naszego Alergika nie uczuliło. I tu z czystym sumieniem polecę Wam ten sklep – bee.pl .
Za mną kolejne już zamówienie z bee.pl – zawsze wszystko przychodzi czyste, dobrze zamknięte, suche i z długą datą ważności, aaa i jest dużo gotowych produktów wegańskich, bez laktozy, bio – gdy wybieram produkty dla mojego Alergika, to w działach z tymi produktami schodzi mi najdłużej, bo wybór jest ogromny. Z resztą zobaczcie sami.
Orzechy są świeże, nie zleżałe, a suszone owoce pyszne, miękkie i nie wysuszone na wiór, więc nie ma obawy, że podaję mojemu Alergikowi jakieś stare, nieświeże rzeczy.
Jedną z jego ulubionych przekąsek do szkoły są gotowe musy owocowe i słodkie kuleczki.
Te drugie polecam zrobić w domu, bo są bajecznie proste w przygotowaniu, bez dodatku cukru, mąki. Bez laktozy, wegańskie i bezpieczne dla Alergika.
Kulki mocy – bezpieczne dla Alergika :
- garść śliwek
- garść daktyli
- garść ziaren słonecznika
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych
- opcjonalnie prawdziwe kakao/ wiórki kokosowe
Wszystkie produkty miksujemy w malakserze na drobne kawałeczki – może to potrwać około 5-8 minut.
Jeśli nie masz malaksera – spróbuj posiekać orzechy i suszone owoce dużym nożem.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – polecam użyć rękawiczek jednorazowych, ponieważ masa będzie dość klejąca.
Ulepione kulki układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na min. 20 minut.
Po tym czasie nasze słodkości możemy obtoczyć w prawdziwym kakao, wiórkach kokosowych lub np. w zmienionych migdałach.
Można przechowywać do 4 dni w lodówce.
Smacznego 🙂