Jak zrobić ultra szybki obiad? Makaron z pesto pistacjowym.
Często zastanawiasz się, jak zrobić ultra szybki obiad, ale taki, żeby był też smaczny i naprawdę
szybki ?
I tu z pomocą przychodzi kuchnia włoska – prosta, smaczna.
Warunek?? Mała ilość produktów użytych w przepisie, ale muszą to być naprawdę dobrej jakości produkty – od makaronu po ser.
Choć i zrób makaron z pesto pistacjowym.
Potrzebujesz 4 produktów i ok 13 minut, bo tyle musi gotować się makaron ( jeśli szukasz prawdziwych, włoskich makaronów to polecam ten sklep – Schronisko Bukowina – ogromny wybór makaronów, pomidorów w puszce, past itd) .
Tym razem pokażę Ci, że pistacje można używać nie tylko do deserów, ale są też świetnym dodatkiem do obiadu.
To jak spróbujesz?
Ultra szybki obiad – makaron z pesto pistacjowym :
( dwie porcje)
- 250 g makaronu
- 2 czubate łyżki pesto pistacjowego
- dobrej jakości ser grana padano
- suszone płatki papryki peperoncino
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( ok . 10-15 minut – zależy od makaronu).
Ser ścieramy na tarce – na małych oczkach. Potrzebujemy ok 2 czubatych łyżek.
Do dużej miski lub garnka wkładamy pesto pistacjowe i 1 łyżkę startego sera.
Wlewamy do miski ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu – mieszamy.
A następnie dodajemy ugotowany, gorący makaron – mieszamy tak długo, aby pesto oblepiło cały makaron.
Nakładamy makaron na talerze, posypujemy startym serem i odrobiną suszonych płatków papryki peperoncino.
Smacznego 🙂